MÅNADENS LEDARE

Deklarera går bra – men varför funkar inte YKB-utbildning via nätet?

Ett märkligt och omvälvande år läggs snart till handlingarna. Coronapandemin har sannerligen vänt upp och ner på det mesta och samhället har ställt inför tuffa prövningar, inte minst har många företagare fått se sina livsverk raseras. Tuffast har det naturligtvis varit för alla som har förlorat sina nära och kära på grund av covid-19. Så här i juletid skänker vi en extra tanke till alla som drabbats.Men trots allt elände kan vi även känna en stolthet för det ansvar som många yrkesgrupper har tagit. Ambulanspersonal, sjukvårdare och andra inom vården och omsorgen har gjort ett enastående jobb, liksom inom dagligvaruhandeln. Och för att inte tala om ”vår bransch”, transportbranschen. Här hittar vi otroligt många hjältar!

Många chaufförer tvingas in i situationer som kan innebära en risk för den egna hälsan, men ändå har logistiken i princip fungerat utan nämnvärda avbrott.
Tusen tack för att ni finns!

Landets alla busschaufförer har givetvis också drabbats. Men på olika sätt. Turistbussarna har nära nog slutat rulla (liksom turistnäringen i stort) – och kollektivtrafikens förare utsätts dagligen för stora risker, även om de främre ingångarna oftast är avstängda.

I Halland, där jag bor, blossade nyligen en debatt upp bland busschaufförerna. Regionen beslöt nämligen att ge en ”coronabonus” om 5 000 kronor till tjänstemännen på Hallandstrafiken. Busschaufförerna fick inte en spänn, vilket så klart låter alldeles galet i de allra flestas öron.

Anledningen är att chaufförerna är anställda av det upphandlade trafikföretaget Nobina. Hallandstrafikens vd, Andreas Almqvist, har enligt Hallandsposten inga synpunkter på att det endast klirrar i tjänstemännens plånböcker och han pekar sedan på att det är upp till Nobina att visa chaufförerna sin uppskattning.


Jag fortsätter på
corona-temat.

YKB-utbildningen är som bekant obligatorisk för de flesta som kör yrkesmässigt. Corona har satt en hel del käppar i hjulen för dem som ska gå kurserna. Varför kan inte kurserna genomföras på distans. Om jag har förstått saken rätt så fungerar det i Finland som ju är med i samma europeiska union som Sverige.

Vi svenskar kan flytta pengar och göra andra bankärenden via appar i mobilen och på dator. Vi kan deklarera och vi kan kolla våra sjukjournaler. Massor med viktiga ärenden kan uträttas med olika it-lösningar – förutom att gå YKB-kurser och rösta.

Vi har hittat på så oerhört många nya sätt att jobba på under pandemin. YKB tycks däremot vara ett omöjligt hinder att ta sig över.
Brist på vilja? Tja, inte vet jag… Hittills har jag i alla fall inte fått någon rimlig, logisk förklaring.

Nu vill jag passa på att tacka alla läsare för ett fantastiskt men omtumlande år. Vi skulle ju ha firat 30-årsjubileum tillsammans med er på Elmia. Nu ser det ut som att det blir 32-årsjubileum istället eftersom mässan har skjutits fram ännu en gång – vilket så klart är ett högst begripligt och sunt beslut.

God jul till er alla. Håll avstånd, både till fots och på vägarna!

Om artikeln

Publicerad: 2020-12-18 14:43
Kategori: Ledare
Taggar: Corona Covid-19 Distansutbildning EU YKB