SVEN-ERIK ALHEM

Polisen borde hålla tyst om sina nykterhetskontroller

Statens brottsbekämpning, genom sina brottsbekämpande myndigheter, bör ofta ske utan att pågående verksamhet offentliggörs. Sekretessen är viktig och oftast också förståelig för de flesta. Ibland motiveras emellertid ett offentliggörande av polisens agerande att det kan vara brottsförebyggande att lämna ut uppgifter.På trafikens område har genom åren många poliser berättigat tyckt illa om bilister som blinkar med ljusen för att varna mötande trafik för polisens hastighetskontroller. Ofta har polisen framhållit att de irriterande blinkningarna kan leda till att rattfulla kommer undan kontroll.

Tidigt under coronapandemin kungjorde polisen att det inte längre skulle bli några omfattande blåsningar av smittoriskskäl.

En sådan uppgift tycker jag rimligen borde vara sekretessbelagd för att inte i onödan föranleda fler påverkade förare att ge sig ut i trafiken när risken för kontroll enligt polisens egna uppgifter var liten.

Därefter har polisen offentlig uttalat att nykterhetskontrollerna återupptas men bara i mindre omfattning. Det blir alltså inga omfattande masskontroller under pandemin, upplyste polisen vidare. Varför denna fullständiga transparens gällande de viktiga polisiära kontrollinsatserna på trafikområdet frågar jag mig?


Många dödas och skadas
i trafiken. Alltför många förare är påverkade av alkohol och/eller droger. Polisen har en enormt viktig roll när det gäller att hålla efter alla olagligheter inom trafiken och stoppa farliga förare. Det kan – eller ska – ingen annan göra ute på vägarna. Minst av allt ska allmänheten agera polis ute i trafiken.

Det finns goda skäl för att polisen låter bli att offentliggöra hur man lägger upp arbetet för att inte i onödan avslöja till exempel hur omfattande nykterhetskontrollerna är.
Allt för att inte locka ut påverkade förare i trafiken som får anledning känna mindre oro att åka fast i en trafikkontroll.

Om artikeln

Publicerad: 2020-11-20 09:45
Kategori: Krönika
Taggar: Corona Covid-19 Nykterhetskontroller Polismyndigheten