De märker kanske inte hur avskydda de är?

Människor med mod och utan aggressivitet skulle vi behöva fler av. Både runt om i världen när oroshärdar blossar upp och i trafiken.

Samtidigt är det lätt att förstå att det måste vara outhärdligt att leva i Khadaffiland med en diktator som uppträder som ett enda stort skämt fastän han finns där och har styrt självsvåldigt och oberäkneligt under många plågsamma år på fullaste allvar. I en sådan livssituation går det lätt att förstå att våld kan behöva tas till för att kuvade människor ska kunna slå sig fria. Det finns fortfarande alltför många diktaturer i världen. Men snart skola de återstående falla den ena efter den andra. Det ligger i tiden. Darra månde ledarna i stora Kina…

Ynkedom

I Sverige finns det onda människor som manifesterat sin aggressivitet och sitt hat mot vargen genom att plåga och döda en av de få vi har i landet på ett synnerligen grymt sätt. I början av februari slogs en varg ihjäl vid sjön Fansen mellan södra Hälsingland och Ockelbo. Vargen jagades först och kördes över med skoter innan den klubbades ihjäl. Trots att en stor belöning utlysts till den eller dem som kan lämna avgörande tips till polisen för att få fast gärningsmannen eller gärningsmännen, står polisen tomhänt. Förundersökningen gällande grovt jaktbrott står stilla uttalar en uppgiven kriminalinspektör. Precis som det brukar vara vid ynklig illegal jakt på varg. Ingen säger något. Feghet råder. Vem vill stå upp och bli betraktad som tjallare i bygden och bli utesluten ur jaktlaget etcetera? Ynkedomen sprider sig lätt i vargland.

”Små Khadaffigestalter”

Fega och ynkliga människor finns också inom trafiken. De som alltid bara bryr sig om sig själva och ger fan i alla andra. De som måste komma snabbt fram och emellan och som inte tar hänsyn till andra intressen än dem som gäller förarna själva. Kalla dem gärna bildiktatorer. För de bestämmer själva sina lagar och normer, De är lätta att känna igen genom det sätt de framför sina fordon. Hög hastighet, vårdslösa omkörningar, minimala och utmanande avstånd till framförvarande tillfälligt hindrande ”bromsklossar”, ständiga filbyten och – naturligtvis – utan att någonsin använda blinkersystemet. Det vore nämligen under deras värdighet. Varför skulle dessa egoister i trafiken behöva besvära sig med att visa andra vart de är på väg? Det räcker så väl för dem att de vet det själva. Många små Khadaffigestalter finns det således i trafiken.

Märker inget

Och polisen ser för få av dem. Och ingriper mot ännu färre. Fordonen som de hänsynslösa sitter bakom ratten i syns alltså väl, eftersom de tar så stor plats när de vräker sig fram. Men ynkryggarna bakom ratten syns för lite. De döljer sig lätt bakom ibland tonade rutor eller nedfällda solskydd eller helt enkelt därför att de kör så fort att ingen hinner se mer än skymten av dem. De märker kanske inte ens – lika lite som Khadaffi själv – hur avskydda de är?

Sven-Erik Alhem
www.svenerikalhem.se

Om artikeln

Publicerad: 2011-04-29 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: