Om sexköp, yoghurt och varma tåg

Livet är påfrestande för många. För SJ som inte bara kan lägga vinterns alla problem bakom sig och leva livets glada kundförsoningsdagar under den sköna och ljusa sommartiden. Den tid då det borde vara jättelätt att få tågen att rulla komplikationsfritt. Ack nej.

Nu har det visat sig att det inte bara är vintern som är stygg mot SJ. Sommarvärmen och bristande underhåll ställer också till enorma problem. Stackars SJ! Det gick så långt att man i ett stillastående tåg av säkerhetsskäl i många långa timmar frihetsberövade passagerarna i det stekheta tåget. Utan tillräckligt med dryck och mat. En passagerare fick slå ut en ruta för att få luft. Är Sveriges klimat för tufft att köra tåg i? Bör vi måhända välja bilen när vi ska åka iväg, trots att Miljöpartiet vill något annat? Efter valet måste vi kanske ansöka om tillstånd först, innan vi sätter oss i bilen.

Yoghurtgubben

För den grek som med sitt ansikte pryder burken som innehåller turkisk youghurt, blev livet lyckosamt. Han stämde mejeriföretaget på 50 miljoner kronor och fick närmare två. Fullständigt orimligt. Inte minst om vi beaktar de låga skadestånd som utdöms till anhöriga till mordoffer. I Svea hovrätt höjdes skadeståndet till envar förälder i det uppmärksammade Arbogamordmålet till 100 000 kronor. Och så får youghurtgubben närmare två miljoner för den kränkning han anser sig utsatt för! Det borde ha räckt med en enkel ursäkt.

Politiska överbud

Det är tröttsamt att lyssna till förhoppningsfulla politiker i dessa valförberedelsetider, som med alla medel söker locka oss till Stora Lyckopartiet. Överbuden har haglat, inte minst under Almedalsveckan. Vem kan man lita på? Rösta på mig så får du det allra bäst! Lägst pensionsålder, högst ersättning även om du inte kan jobba och en jättestor lärartäthet och massor med förskolepersonal lovar vi också. Väsentligt utökade platser på våra sjukhus därtill. Visserligen måste vi höja skatterna men det drabbar bara de allra, allra rikaste! Inte alls dig, som ju bara är en ”vanlig” människa. Vi lovar!

Otidsenlig kilometerskatt

Fan tro´et! Det går inte ihop. Inte om vi förutsätts vilja leva under en finansiell stabilitet efter gamla hederliga normer. En nygammal förmögenhetsskatt och uppfräschad otidsenlig kilometerskatt vid ett eventuellt regeringsskifte seglar omkring som mörka moln på himlen inte minst för åkerinäringen. Många jag träffar är så trötta på det politiska tjafset, att de bestämt sig för att sluta rösta. Trist för demokratin. Men likväl lätt att förstå mot bakgrund av allt munväder med korsdrag. Regeringens förmåga att lösa problemen under den påfrestande finanskrisen borde – sakligt sett – väga tungt inför valet.

Strategiskt avslöjande?

Och så mitt i alltihop den fantastiska Littorinaffären med alla dess turer! Hur kunde den uppstå? En kvinna som är anonym för oss alla utom för Aftonbladet finner skäl – till synes just under Almedalsveckan – att berätta om ett sexköp hon varit med om för fyra år sedan. Ett påstått brott som aldrig kan utredas, eftersom preskription hunnit inträda. Hur är bakgrunden egentligen? Har kvinnan något samband med den infekterade vårdnadstvist som Littorin är indragen i? Har hennes uppgifter med det förestående valet att göra? Och eftersom ingen domstol kan pröva brottsanklagelsen mot Littorin, är det en självklarhet att han ska betraktas som oskyldig. Fullt ut enligt Europakonventionens oskyldighetspresumtion. Nu och framöver.

Lex Littorin

Det som till en början såg ut att bli en belastning för Littorin och hans parti blir alltmer känsligt för Aftonbladet och för dem som ligger bakom uppgifterna. Hur ska de komma ur detta, frågar jag mig. En sak är klar. Det kommer aldrig mer att vara pressetiskt möjligt med bibehållen anständighet för ett medieföretag att komma med brottsanklagelser som ligger så långt tillbaks i tiden, att de till följd av preskription inte går att freda sig från för den anklagade. Lex Littorin.

Njuter på Visingsö

Och så den extrema värmen. Brunnar sinar, kylare kokar och bönder klagar på att grödorna förstörs. En kompis till mig köpte en restresa till Cypern. Han skulle ner till värmen, sa han leende. Jag har ännu inte stött på någon som fixat en restresa till Antarktis. Det finns väl inga.
Nu ska jag ta mig till den underbart avstressande lilla golfbanan på Visingsö. Du njuter av friden vid varje slag. Du kan lyssna till fågelsången och andas in den friska luften. Där behövs ingen tidbokning eller bollränna. Du kommer som du är. Det är bara att ta med sig klubborna. Om de inte är för varma…

Sven-Erik Alhem
www.svenerikalhem.se

Om artikeln

Publicerad: 2010-08-20 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: