Hur ska mina barn bli rika?

Jag försöker få mina döttrar att släppa tv-spelen och lägga i en högre växel i skolarbetet. Inte så mycket för att de ska lära sig mer utan mest för att de ska få bra betyg så att de kommer in på universitetet. Så att de kan få en fin utbildning och bra jobb med hög lön.

Detta är vad jag kommer fram till när jag rannsakar mig själv kring varför jag tjatar på barnen om skolan.
Det känns lite futtigt att det är pengarna det kokar ner till: hög lön.
Är det min uppfattning att meningen med livet är att ha mycket pengar. Självklart inte. Min högsta önskan att mina barn ska vara lyckliga. Jag tror att det blir lättare om de har goda ekonomiska möjligheter. Därmed kan vi slå fast att i min värld är pengar viktiga.

Utbildning = guld?

Är då utbildning rätta vägen till pengar? Tveksamt, när man tänker efter. Visst ger en del utbildningar bättre chanser att få välbetalda jobb, exempelvis ekonomer och läkare kan ju dra in hyggligt med kulor. Jurister kan tjäna storkovan om de blir advokater och delägare i någon lukrativ advokatbyrå. Men den stora massan: lärare, sjuksköterskor och journalister – inte har de löner som räcker till ett guldkantat liv, åtminstone inte i storstäderna.
Förskollärare, socionomer och bibliotekarier har riktigt tunna lönekuvert. Rejäla studieskulder får de däremot.

Rånare eller bankdirektör?

Om utbildning inte är rätta vägen till pengar, vad ska man då peppa barnen till? Bankrånare känns kluvet av moraliska skäl. Även om man ibland kan känna en motvillig beundran för smart planering och mod vid rån där ingen människa skadas eller hotas, så är det ändå aldrig okej.
Kanske bankdirektör eller pengamäklare, de verkar ha lätt att få de stora pengarna att rulla in på eget konto.
Även där har jag dock moraliskt motstånd, jag vill inte se mina älskade döttrar i rollen som giriga bankdirektörer som roffar åt sig oavsett hur det går för sparare och kunder.

Starta eget då?

Egen företagare kanske är lösningen? Jobba upp välmående verksamheter och sälja för högt pris. Men nej, det är osäkert, mycket jobb och förknippat med stora risker.
Ingen riktigt bra lösning i sikte alltså. Fast det är ju inte mitt problem – det uppväxande släktet i Sverige har ju fri vilja och rätt att bli vad de vill.
Professionell tv-spelare verkar det luta åt här hemma. Är det någon som vet vad sådana tjänar?

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII
…som för övrigt dagdrömmande nynnar på Beach Boys gamla hit Kokomo: ”Aruba, Jamaica, oohh I wanna take you to Bermuda, Bahama…”.

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-11-20 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: