Var optimist – men lätt är det inte

Häromdagen träffade jag en bekant som hade en kavaj med en nål som det stod "Var optimist" på. Jag frågade varför han hade den - det är en man som vanligtvis varken brukar ha smycken eller nålar med uppmaningar på sig.

Han berättade för mig att uppfinnaren Gustaf Dalén, mannen bakom bland annat AGA-fyren och AGA-spisen, hade tagit fram nålen under finanskrisen på 1930-talet. Gustaf Dalén tyckte då att optimism var vad som krävdes för att krisen skulle hävas.
Nu har någon satt nålen i produktion igen lagom till vår nuvarande finanskris. Bra idé, tycker jag. Optimism behövs alltid och särskilt under kriser. Om vi nu har någon kris fortfarande? Tidningarna skriver att den börjar ta slut. Det är bra. Tror jag.

Andra värden

Många har blivit hårt drabbade av krisen och jag förringar inte deras lidanden. Samtidigt tycker jag att krisen har fått mig och många jag känner att fokusera mindre på konsumtion och mer på andra värden i tillvaron. Alltid lätt att säga när man inte har lidit svåra ekonomiska förluster – det är odiskutabelt så att det är svårare att glädjas åt vackert väder och friska barn när magen är en klump av oro för att man inte vet hur man ska klara att betala hyran. Ändå är det bra att ibland fundera över vad man gör med sin tid, sina pengar och sin karriär.

Åtgärdsplan

Kriser av alla slag innebär ju ofta att man tvingas att tänka över sitt liv. Då är det extra viktigt att vara optimist. Inte lätt när man på darrande ben fått lämna ett jobb, eller tvingas inse att den bostad man har är för dyr. Det funkar ju inte heller att bara sitta och tänka optimistiskt – otaliga idrottscoacher predikar ständigt vikten av målbilder där man själv segrar och så vidare, men det räcker inte – man måste göra något också. Ha en plan med mål och delmål och kämpa på med konkreta åtgärder. Under tiden ska man tänka positivt så att man orkar hålla på. Ofta blir det faktiskt ändå bra i slutänden, enligt min erfarenhet faktiskt ofta bättre än innan. Fast det hade ju varit bättre om man hade sluppit den där klumpen i magen och de där darrande benen i början.
Å andra sidan har ingen sagt att det är lätt att vara optimist.

Lasse Holm
Verksamhetschef QIII

…som för övrigt är hårt drabbad av fritidsproblem så här i höstrusket. Vad gör man när man inte kan spela golf? Detta är baksidan av att ha spelat på 286 olika banor i nio länder på 20 år…

 

Om artikeln

Publicerad: 2009-10-23 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: