INSÄNDARE
Illustration: Lars Lindqvist/Ritkullen, arkiv

Du glömde visst något när du körde hemifrån: Trafikvettet!

Chauffören Tobias Krans funderar över trafiksäkerheten så här inför semestertiderna som stundar. Oftast tänker du som trafikant troligtvis på att ta stänga av spisen och låsa ytterdörren innan du far iväg. Och att ta med dig körkortet! Men hur är det egentligen med det allra viktigaste? Fick du med dig det…?

Läs Tobias insändare:

När man sitter bakom ratten så tror jag att det är många som känner igen sig i att man rullar på mil efter mil, alltid med ett enda stort mål – att få komma hem igen och få träffa sina nära och kära.

Trafikverket har ju också ett mål och det är Nollvisionen, att ingen ska omkomma i trafiken. Men redan där rullar tankarna på lika snabbt som hjulen på lastbilen snurrar. Yrkestrafiken i Sverige är den hårdast kontrollerade trafiken i landet, där 5 minuter på färdskrivaren är värda många tusen kronor vid en kontroll.

Vi är tvungna att hålla oss uppdaterade gällande lagar och regler, uppdatera oss när det gäller farligt gods, och givetvis uppdatera vårat yrkeskompetensbevis.

Vi är tvungna att lägga enorma summor på utbildningar, behörigheter m.m. Listan kan göras lång. Men när värmen kommer så känner ju alla att dom vill komma bort från vardagen och bort från allt. Men tänk efter, glömde du inte något? Spisen? Låsa garaget? Plånboken? Nä allt är i sin ordning…

Det är vad du tror i alla fall. Men jag och många andra har upptäckt vad du glömde. Trafikvettet! Det är klart att man förstår att man vill skynda sig ut och njuta av sommaren!

Du har ju givetvis körkortet som behövs. Den nya husvagnen och den nya bilen blänker i solen och du bara längtar iväg. Men att du har körkortsbehörighet betyder inte automatiskt att du vet allt om ditt ekipage, hur det beter sig på vägen m.m.

Gelins KGK

Så fort du kör någonting yrkesmässigt så har du dina kör- och vilotider, dom finns av en anledning. Och erkänn, det är rätt behövligt att vila en stund efter 4,5 timmars körning.

Men många, både semestrande yrkestrafikanter och fabriksarbetande personer har oftast lika bråttom, alla måste iväg med husvagnen! Och jag måste köra ända till målet dit jag ska på en gång, oavsett om det är 10 mil bort eller 120 mil!

Men tänk efter, har du verkligen så bråttom? Tänk efter en gång till, fick jag med mig allt innan jag åkte? Plånbok, telefon, nycklar, partnern, hunden. Var det någonting mer? Just ja, sunda förnuftet och Trafikvettet!

Du har ett mål: En trevlig semester
Trafikverkets mål: Nollvisionen
Mitt mål: Att få komma hemhelskinnad till familjen efter mitt arbetspass.

Kör lugnt alla där ute, men kolla en extra gång, fick du med dig allt innan du åkte?

Tobias Krans
Chaufför

Wabco

Om artikeln

Publicerad: 2019-06-03 09:39
Kategori: Insändare
Taggar: Nollvisionen Semestertrafik Trafiksäkerhet Yrkestrafik