DEBATTARTIKEL

Nu får det väl ändå räcka!

Telefonbedrägerier och bluffakturor är värre än någonsin. Dieselstölder ur tankar, maskiner och lastbilar ökar lavinartat. Den olagliga yrkesmässiga trafiken är omfattande och ökar dramatiskt. Skattebrotten är numera en del av vardagen.

Ingenting händer – brottslingarna lever tämligen ostört!
Enskilda poliser försöker så gott det går att utföra ett bra jobb men de kämpar i stark motvind. Polisledning och åklagare har uppenbara problem att identifiera problemet.

Ta bara händelsen i förra veckan som ett belysande exempel. Efter upprepade anmälningar till polisen i Västra Götaland om misstänkt olaga yrkesmässig trafik, dessutom med regelmässiga överlass, skickas en patrull ut för att kontrollera. Arbetsledningen missade en liten detalj, nämligen att patrullen borde ha vågar med sig!

Misstänkt överlast var ju en del av anmälan, ändå skickas en patrull ut för kontroll – och den har inte utrustning med sig för att utföra uppdraget!
Man tar sig för pannan, hur tänker man? Det är lika galet som att skicka en snickare utan sin hammare till ett bygge.
Den myndighet som är satt att utföra uppdraget, har uppenbarligen inte förstått sin uppgift.

Under tiden rullar fordon runt om i landet, både svenska och utländska, där det saknas tillstånd att bedriva yrkesmässig trafik. Förare från forna öststater tvingas arbeta 80 timmar i veckan för 1 000 kronor i månaden. (Traktamentet är på knappt 10 000 kr) Är det någon som förvånas över försäljningen av smuggelsprit på de stora parkeringsplatserna?

Nu får det räcka med ineffektivitet, företagare och medborgare kan med rätta kräva bättre resultat från våra myndigheter. Det är dags att ställa betydligt hårdare krav på polisledning och åklagare. Brottslingar skall givetvis lagföras och klarar inte dagens polis och åklagarorganisationer sitt uppdrag, är det hög tid för en förändring!

Thomas Morell
Sveriges Åkeriföretag Skaraborg

Om artikeln

Publicerad: 2011-12-18 19:02
Kategori: Debatt
Taggar: