Fordonen på fotot har inget med artikeln att göra.Fotograf: Tommy Paremo, arkiv

142 lastbilar i beslag efter misstänkt människohandel

En kontroll av social dumpning och människohandel sänkte ett rumänskt transportföretag i östra flamländska Vlierzele då 142 lastbilar beslagtogs. Kontrollen följdes av hembesök hos ett antal transportföretag som använt sig av det rumänska företaget som underleverantör. Företaget misstänks även för människohandel.

Det var igår den 18 december som en husrannsakan genomfördes på det rumänska transportföretaget i Vlierzele då 142 lastbilar konfiskerades. Uppgifterna är bekräftade.

Idag, den 19 december, har det även gjorts hembesök hos ett antal transportföretag i Öst- och Västflandern för vilka rumänerna arbetade som underleverantörer. Detta läser vi i belgiska HLN Nieuws idag.

Det handlar om en undersökning av en rumänsk familj som driver ett transportföretag där tidigare transportföretaget De Dijcker låg i Vlierzele, en stad i Sint-Lievens-Houtem. Företaget har sin adress i Rumänien, men arbetskraften i Gent.

Socialinspektionen har under en tid misstänkt att det är ett belgiskt företag som bedriver olaglig verksamhet.
– Man specialiserar sig på att vara underleverantörer till ett antal belgiska transportföretag. Det misstänks att lastbilarna aldrig eller sällan kör i Rumänien och att det pågår prisdumpning, säger åklagaren. Lokala invånare har också klagomål på olägenheter och miljöbelastning eftersom förarna sover i sina lastbilar och kör med motorn på tomgång för att få värme i hytten.

I maj förra året gjordes också en kontroll kopplad till en undersökning av belgiska uppdragsgivare som använder sig av rumäner. I Loppem beslagtogs det den 26 mars totalt 26 lastbilar.

I Vlierzele fanns det igår fler lastbilar än vanligt på området inför den stundande semesterperioden.
– De flesta förarna hade återvänt till sitt hemland, men det fanns fortfarande ett dussin förare och mekaniker på plats. Deras boende bestod av bland annat containers, en dusch och en toalett. I övrigt fanns inget rinnande vatten. Vid kontrollen ordnades det möjlighet för dem att återvända till hemlandet”, säger advokat Danny Meirsschaut till HLN Nieuws.

Mot bakgrund av dessa omständigheter, misstänks de rumänska aktörerna nu även för människohandel.

Det har även gjorts husrannsakan på en av de rumänska chefernas privata adress i Wichelen. Ett antal transportföretag i Öst- och Västflandern fick också påhälsning. Dessa företag var de som rumänerna var underleverantör till i Loppem, hamnområdet i Gent och i Zomergem. Resultaten av husrannsakningarna analyseras nu av relevanta instanser under de närmaste veckorna. 

Om artikeln

Publicerad: 2017-12-19 13:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Belgien Gent Människohandel Rumänien