Uppsåt

Listar alla artiklar taggade med: Uppsåt

Hur långt kan man hävda att: "Jag visste inte..."?

Körde utan YKB – frias

Your Image Description
En chaufför påträffas vid en kontroll med att köra utan giltigt yrkeskompetensbevis (YKB) och tingsrätten går på Polismyndighetens linje, men det gör inte hovrätten som friar chauffören då man menar att åklagaren inte kunnat styrka uppsåt i handlingen. Frågan om uppsåt återkommer inte bara i detta fall utan även i exempelvis utförsel av stöldgods varför frågan om uppsåt är av stor betydelse. Var går gränsen för att trovärdigt kunna säga: ”jag visste inte att…”?
DEBATTARTIKEL
I det aktuella fallet fanns ett ypperligt tillfälle att visa vad beställaransvaret betyder. I stället lades ärendet ner.

Hög tid för särskild kontrollverksamhet för yrkesmässig trafiken

Anläggningslastbilar byts ut mot traktorer som är klassade som lantbrukstraktorer. Transporterna stoppas av Eskilstunas yrkestrafikgrupp som rapporterar traktorernas ägare, chauffören samt beställaren av transporterna. Trots gediget utredningsarbete lägger åklagaren ner ärendet, enligt uppgift på grund av att uppsåt för gärningen saknas. ”Det är hög tid för en särskild kontrollverksamhet för den yrkesmässiga trafiken”, skriver riksdagsledamot Thomas Morell (SD) i sin debattartikel.