Omkörning

Listar alla artiklar taggade med: Omkörning

Snart har vi fri hastighet på våra vägar – igen

Blev nyligen omkörd av en bilförare på väg söderut på E4. Farten uppgick uppskattningsvis till närmare 200 km/h. Inte unikt precis även om de flesta som kör för fort ligger i spannet 140-170. Ett synnerligen flagrant och mycket tydligt brott alltså. Mitt framför ögonen på mig. Riskfyllt också för alla ute i trafiken. Men inte särskilt riskfyllt vad gäller legalt ingripande.

Vansinneskörningar gav inga straff

Straffrättskipningen sägs ha flera syften. Ett är att verka avskräckande från att begå brott. Den som har syndat ska inte förledas att göra det igen. Och står man till äventyrs i begrepp att överväga kliva över tröskeln till vad lagen tillåter ska varningsfingret genast synas för ens inre. Vi vet alla att systemet inte är särskilt väl fungerande.

Dessa meningslösa omkörningar…

Länge har jag förordat att förare av ett tungt fordon aldrig ska tillåtas göra en omkörning utan att först ha förvissat sig om att det kan ske utan men för annan trafik. Det är naturligtvis de onödigt långdragna, irriterande och sinkande omkörningarna jag syftar på.

Här läxar personbilisten upp långtradarchauffören

Hur tänker en person som med en vanlig personbil försöker blockera en lastbil på motorväg och i motorvägsfart för att "lära" lastbilschauffören hur han ska köra? Det frågar sig Thonni Nordqvist efter en incident på E4 vid Åstorp för några veckor sedan.
? Det är en lek med liv. Jag förstår inte att man vågar, säger Thonni.