Det ungerska transportföretaget Waberer’s International Nyrt. har slutit en slutlig förlikning med ytterligare en lastbilstillverkare i samband med företagets skadeståndsanspråk kopplat till den så kallade EU-lastbilskartellen. Förlikningen innebär att den fleråriga rättsprocessen vid Landgericht München I nu är avslutad. Det rapporterar Trans.info.
Den senaste uppgörelsen undertecknades den 23 juni och är den fjärde i ordningen. Även om Waberer’s inte avslöjar namnet på den aktuella tillverkaren, bekräftas att företaget fanns med i EU-kommissionens beslut från den 19 juli 2016, där Daimler, DAF, Iveco, MAN och Volvo/Renault befanns skyldiga till otillåten prissamverkan.
Waberer’s väckte talan mot tillverkarna den 18 juli 2017 och justerade sitt anspråk år 2019. Skadeståndet gällde förluster som företaget menade att man lidit vid köp och leasing av lastbilar under den tid då kartellen var aktiv. Som en del av den senaste förlikningen drar Waberer’s tillbaka sitt krav och har formellt begärt att domstolen avslutar ärendet. De ekonomiska villkoren i uppgörelsen är, precis som i tidigare fall, hemliga.
Under förlikningsprocessens gång har Waberer’s gradvis minskat sitt krav. I april 2023 lämnade en av tillverkarna ärendet, vilket ledde till att kravet omformulerades till 26,6 miljoner euro. I november 2024 ingicks ytterligare en uppgörelse som reducerade anspråket med 2,8 miljoner euro.
Därefter, i december 2024, avslutades tvisten med en tredje tillverkare, varpå det kvarstående kravet landade på 6,9 miljoner euro plus ränta. Med den fjärde och slutliga uppgörelsen är nu samtliga motparter fria från ansvar i målet, och processen är officiellt avslutad.
Bakgrunden till fallet är den uppmärksammade kartellskandalen där EU-kommissionen år 2016 bötfällde Daimler, Iveco, DAF och Volvo/Renault med totalt närmare 3 miljarder euro. Företagen hade under flera år samarbetat kring prissättning, lanseringstider för ny avgasreningsteknik och hur dessa kostnader skulle överföras på kunder. De utbytte även annan kommersiellt känslig information om medeltunga och tunga lastbilar inom EES.
Scania bötfälldes året därpå med ytterligare 880 miljoner euro för sitt deltagande i kartellen. År 2021 beslutade EU-domstolen att drabbade vägtransportföretag hade rätt att kräva skadestånd från både moderbolag och dotterbolag – även om dotterbolagen inte själva hade bötfällts.