Det är givetvis helt avgörande att alkohol- och drogpåverkade personer inte ska framföra fordon. I ungefär hälften av dagens dödsolyckor är en av de inblandade förarna påverkad. Det är bakgrunden till att Transportstyrelsen försöker att begränsa personer med alkoholproblem från att ha körkort.
Den senaste tidens rapportering kring dessa tester har skapat stor oro för att man kan bli av med körkortet på osäkra grunder menar Riksförbundet M Sveriges pressekreterare Jacob Sidenvall.
– Det är välkommet att myndigheten nu ger klarhet i hur många fall det handlar om och att man tar fram striktare riktlinjer för testningen. Men förtroendet kommer ta tid att återuppbygga, säger han.
Enligt Transportstyrelsen handlade det förra året om fyrtio personer som blev av med körkortet med två PEth-tester som enda grund. Det är betydligt färre än de uppgifter som florerat i medier och debatt, men metoden har ändå varit korrekt återgiven. Det har kostat enskilda en hel del att få sin sak hörd i medierna när myndigheten inte velat lyssna.
Det går att kombinera ett högre alkoholintag med körkort. Trots att Riksförbundet M Sverige arbetar för trafiksäkerhet och en vision om att ingen ska behöva dö i trafiken måste svaret bli att ja, rattonykterhet går att undvika även om man under perioder har ett större alkoholintag.
– Men PEth-testerna syftar till något annat, nämligen att identifiera personer som har konstant påverkan på sin uppfattningsförmåga på grund av långvarigt alkoholbruk, säger Jacob Sidenvall.
Transportstyrelsen överväger nu att ta fram nya riktlinjer som bättre speglar detta. I så fall ska det krävas att någon har en medicinskt konstaterat skadligt bruk eller ej tillfällig överkonsumtion för att körkortet ska dras in. Kriterier som att personen inte kan kontrollera sitt alkoholintag, att personen dricker för att undvika abstinensbesvär eller att personen har nedsatta kognitiva förmågor på grund av alkoholen måste uppfyllas för att ge myndigheten rätt att ta körkortet.
Det som skapade misstron från början var att körkort återkallades på medicinsk grund, men utan medicinsk diagnos
– Det verkar Transportstyrelsen nu åtgärda, men för många har förtroendet för myndigheten skadats. Och, vad värre är, kan det finnas personer som inte vågar ta kontakt med vården av rädsla för att körkortet kan vara i fara. Det tjänar ingen på, säger Jacob Sidenvall.
Med nya riktlinjer och tydligare kommunikation i vårdkontakterna hoppas M Sverige att förtroendet ska kunna återupprättas.
Vår redaktion vill veta mer och tar kontakt med M Sverige och frågar om de tycker att Transportstyrelsen ger klarhet i sina senaste inlägg och i så fall hur.
– Vi tycker att Transportstyrelsen ger ett värdefullt bidrag till bilden. Att cirka 40 personer i år fått körkortet indraget med testning som enda grund säger något om hur många som drabbas av den delen. Sedan är det uppenbart att fler drabbas i andra led och till exempel alla som oroar sig eller till och undviker vården för att behålla körkortet, säger M Sverige.
Den stora haken är att det endast är personer som kommer i kontakt med vården för att de är sjuka, eller måste (som yrkesförare) göra regelbundna läkarbesök eller de som vill ha hjälp för överkonsumtion. Resten, alla miljoner förare som inte behöver det och aldrig har oturen att hamna hos en läkare som gör PEthprover, flyger under radarn med kanske skyhöga PEthvärden.
Hur tänker M Sverige om det?
– Det är av den anledningen som vi ser positivt på att Transportstyrelsen nu ska hålla sig till tydlig medicinsk diagnos för att dra in körkortet på medicinsk grund. Det har funnits alldeles för stora inslag av slump i det här beroende på vilken läkare man gått till. Transportstyrelsen behöver se till att ha garanterad likabehandling i den delen av processen som myndigheten kontrollerar, säger M Sverige.
Enligt Riks intervju med Thomas Morell, vice ordf i trafikutskottet, säger Expressen att om Peth hade införts för alla hade ”varannan svensk förlorat sitt körkort”.
– Vi har också sett att Transportstyrelsen håller sig till gränsvärden för riskbruk som leder till att en ganska stor andel av befolkningen skulle kunna ligga i den zonen. Livsmedelsverket och WHO har ytterligare snävare gränsvärden. Det får man nästan förvänta sig av myndigheter med den sortens uppdrag, problemet är att det leder till stigmatisering av stora grupper säger M Sverige.
I EU finns inte de riktlinjer Transportstyrelsen använder här varför förare från andraa EU-länder kan köra fritt här oavsett PEthvärden.
– Olika länder har olika syn på alkohol och även på vad som räknas som rattfylla. Det är inte så konstigt, men man kan konstatera att Sverige länge tagit trafiksäkerhet på stort allvar och också fått till en jämförelsevis säker trafikmiljö, trots väder och klimat här i norr, säger M Sverige.
Linn Gustafsson i all ära, lika hemskt drabbad som alla andra, visste hon skulle bli testad för PEth, men det gjorde inte de tre yrkesförare med mellan 20–30 års prickfri körning som Proffs rapporterat om. Att inte informeras om att extra prover utöver vad som krävdes för deras rutinkontroll är ett brott mot Transportstyrelsens egna föreskrifter samt Körkortslagen kap 10 §5.
Är inte det något som borde belysas mer i media då det är lagöverträdelser?
– Det är uppenbart att mer än en person kommit i kläm i detta system. Förhoppningsvis kan de få upprättelse och förhoppningsvis blir systemet nu mer förutsägbart och rättvist, säger M Sverige.
Transportstyrelsen säger att det endast rör sig om ”40-talet” (ingen exakt siffra presenteras) personer som blivit av med körkortet på detta sätt, men hur rimmar det med att det redan för 30 år sedan började göras körkortsindragningar på grund av samma provtagningar?
– Transportstyrelsen syftar på antalet för 2024. Myndigheten nämner också att man inte tidigare gått in i ärendena på detta vis varför det kan ha varit fler tidigare, säger M Sverige.
M Sverige avslutar med att det är viktigt att myndigheter inte förbrukar sitt förtroende hos allmänheten.
– Och ännu viktigare att människor inte undviker vårdkontakt av rädsla för negativa och för exempelvis yrkesförare direkt destruktiva konsekvenser. Vi tror att de nya riktlinjerna för testningen kan åstadkomma det, men vi följer utvecklingen i frågan, säger M Sverige.