Den autonoma lastbilen inom vägtransporter blev verklighet tack vare arbetet av cirka 150 ingenjörer. MAN Truck & Bus, Knorr-Bremse, Leoni, Bosch, Fernride, BTC Embedded Systems, Fraunhofer AISEC, Tekniska universitetet i München, Tekniska universitetet i Braunschweig, TÜV SÜD, Autobahn GmbH och Würzburg Institute of Transport Sciences (WIVW GmbH), gick samman för detta projekt.
Konsortiet hade satt upp ett tydligt mål i projektet som finansierades av det federala ministeriet för ekonomi och klimatskydd och hade en total budget på 59,1 miljoner euro. Målet var att få ut en automatiserad och därmed självkörande lastbil på nivå 4 för hub-till-hub-transporter på motorvägarna.
Grunden för detta var lagen som antogs 2021 vilken i princip möjliggör självkörande körning på definierade rutter under teknisk övervakning och därmed sätter Tyskland i en global pionjärroll.
Startskottet för ATLAS-L4 gavs den 1 januari 2022. Efter att den federala trafikmyndigheten (Federal Motor Transport Authority) beviljat det första nivå 4-testgodkännandet för en tillverkare av kommersiella fordon i april 2024, ägde premiären på allmänna vägar rum med den första motorvägskörningen av en autonom lastbil i Tyskland.
En säkerhetsförare var alltid med under all former av körningar. Automationsprogramvaran i fordonet optimerades kontinuerligt genom regelbundna uppdateringar under en lång tidsperiod och testades direkt i praktiken.
Konsortiet kunde bocka av alla projektmål som exempelvis säkerhetsrelevanta komponenterna för nivå 4-arkitekturen såsom redundant bromssystem, inbyggt nätverk och styrsystem, installerades.
Ett valideringskoncept utarbetades och kontrollcentralen för teknisk övervakning togs i drift samtidigt. Riskanalyser och säkerhetsöverväganden för nivå 4, inklusive cybersäkerhet, exempelvis i form av autentisk och krypterad kommunikation samt definitionen av funktionella säkerhetsåtgärder såsom redundanser och försämringskoncept för det autonoma körsystemet, genomfördes. Resultatet blev en prototypteknik för vidare projekt och serieutvecklingar.
Arbetet med ATLAS-L4 kan därför användas som ett grundläggande koncept för framtida industriell utveckling även om olika detaljerade frågor fortfarande behöver redas ut för en autonom lastbil i serieproduktion, något projektet har avslöjat.
Logistik 4.0 erbjuder stor potential med förarlösa lastbilar som en del av hub-to-hub-automation för skytteltrafik mellan logistikcenter som kan ge ett viktigt bidrag till ökad effektivitet och undvikande av trafikstockningar och olyckor. Automationskoncept erbjuder också en lösning på den förarbrist som branschen har lidit av i åratal. Det råder redan brist på cirka 100 000 lastbilschaufförer i Tyskland.