Foto: Bilprovningen. Arkivbild. Foto: Bilprovningen. Arkivbild.

Bilprovningen har sålts till tyska TÜV Rheinland

Försäljningen har eskalerat diskussionerna om fler statliga avyttringar. Tidningen Näringslivet rapporterar om att experter talar om en förbättrad konkurrens och minskad risk för skattebetalarna.

Experter uttalar sig efter försäljningen av Bilprovningen och menar att konkurrens är central för om staten ska äga bolag eller inte. Vattenfall nämns som en lämplig kandidat för försäljning.

Per Östensson, opolitisk via exempelvis sakkunnig på finansdepartementets budgetavdelning, säger att privat granskning aktieanalytiker är fördelaktigt och nämner samtidigt bolag som LKAB och Vattenfall. Det handlar om att sprida riskerna.

Det finns emellertid politiska hinder som kan bromsaförsäljningar av exempelvis LKAB, Apoteket och Postnord som landar i patriotiska värden.

Tidningen Näringslivet skriver att Kommissionen för skattenytta anser att privata ägare oftare tenderar att sköta sina affärer bättre än staten. Tidigare statliga misslyckanden som Vattenfalls Nuon-affär och stödinsatser till SAS och SJ ses som belägg för detta.

Försäljningen av Bilprovningen vars initiala värdering låg på 300 miljoner kronor, men som nu såldes för 1,2 miljarder, ses som ett exempel på hur staten kan tillföra kapital till statskassan utan att äventyra samhällsnyttiga funktioner.

Om artikeln

Publicerad: 2025-04-30 14:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bilprovningen Konkurrens Rsiktänk Statliga Inkomster TÜV