Finns kompetensen hos fordonsbesiktarna om det åter blir krav på att besikta historiska fordon? Foto, Heidi Bodensjö, PROFFS/arkivbild från Tysklandsrallyt. Finns kompetensen hos fordonsbesiktarna om det åter blir krav på att besikta historiska fordon? Foto, Heidi Bodensjö, PROFFS/arkivbild från Tysklandsrallyt.

Besiktning av historiska fordon kräver särskild kompetens

Historiska fordon som godkänts vid kontrollbesiktning är i dag befriade från återkommande kontroller. Det kan komma att ändras, men ställer då särskilda krav på besiktningsorganen som ska bedöma fordon med upp till sekelgammal teknik menar ”Nätverk på gemensam väg” som samlar Sveriges fordonsentusiaster.

Transportstyrelsen lyfte frågan om besiktningsbefrielse för vissa äldre fordon under 2024 i dialog med branschens arbetsgrupper. Myndigheten såg ett eventuellt behov av översyn av de regler som gällt från maj 2018.

Vissa fordon, exempelvis historiska sådana, kan i dag undantas från regelbunden kontrollbesiktning. Transportstyrelsens översyn av regelverket kan leda till upphävande av sådan besiktningsbefrielse.
– Ett återinförande av kontrollbesiktning av äldre fordon måste följas av ett säkerställande av kompetens hos besiktningsorganen för att besikta dessa fordon, säger Jan Tägt, talesperson för Nätverk på gemensam väg.

De nya kontrollbesiktningsreglerna från 2018 innebar ett nytt förtroende för ägare av historiska fordon i och med befrielse från krav på återkommande kontrollbesiktning. Förutsättningen var att fordonet genomgått en godkänd kontrollbesiktning inom de två föregående kalenderåren.

Motorhistoriska Riksförbundet tog 2018 fram en egenkontrollguide med tips och praktiska råd som ett underlag och stöd för ägarens egenkontroll av fordonet. Besiktningsföretagen erbjöd särskilda tester till de fordonsägare som själva inte kan kontrollera fordonet och vägkantskontroller skulle fånga upp de fordon vars ägare slarvat med underhåll eller ändrat sitt fordon.

Transportstyrelsen var tidigt tydliga med att en utvärdering av befrielsen skulle ske och återkom i den frågan våren 2024.
– Bakgrunden är inte att olyckor med besiktningsbefriade fordon ökat, tvärtom är dessa fordon mycket sällsynta i skadestatistiken, säger Jan Tägt.

Det handlade i stället om klagomål som myndigheten mottagit avseende störningar och förekomsten av fordon som ändrats utan att för den skull genomgått en ny registreringsbesiktning. Utöver det fanns det även andra behov av att se över föreskrifterna, bland annat hur säkerhetssystem som E-call ska fungera när 2G- och 3G-näten avvecklas.

Nätverk på gemensam väg föreslår att följande bör beaktas vid en eventuell förändring av reglerna för besiktningsbefrielsen:
Nätverket har förståelse för att ett besiktningsorgan inte alltid har tillgång till äldre föreskrifter, standarder och fordonsspecifika data som är nödvändig inför en kontrollbesiktning
Nätverket har även förståelse för att de certifierade besiktningsteknikerna kan ha bristande kännedom om äldre fordonskonstruktioner, alldeles särskilt gällande de äldsta fordonen
Fordon tillverkade 1975 och tidigare bör fortsatt vara befriade från kontrollbesiktning, om de inte används kommersiellt
För yngre historiska fordon, 30 år och äldre, bör en förenklad kontroll genomföras
• Till stöd bör även ett särskilt kontrollprogram tillämpas
Nätverket föreslår att kontrollen ska göras med fem års intervall
En kontroll föreslås även i samband med ägarbyte där den nya ägaren är privatperson (oaktat 5-årsintervallet).

Jan Tägt avslutar med att nätverket ser fram emot en fortsatt dialog med Transportstyrelsen och branschens aktörer för att finna en balanserad och välgrundad lösning på denna viktiga fråga.