Unionen varslar om sympatiåtgärd i Teslakonflikten

Unionen varslar om blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för Teslas räkning i syfte att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal med IF Metall. Blockaden träder i kraft den 14 maj.

– Unionen kommer i alla lägen försvara den svenska kollektivavtalsmodellen. Sympatiåtgärder handlar om solidaritet. För att stötta IF Metall och för att öka trycket på Tesla att teckna kollektivavtal varslar Unionen nu om sympatiåtgärder på DEKRA Industrial AB, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef, Unionen.

Varslet avser blockad av allt arbete som DEKRA Industrial AB utför för TM Sweden AB (Tesla) på samtliga DEKRA Industrial AB:s anläggningar i Sverige.

DEKRA utför arbete på Teslas verkstäder, till exempel besiktigar de fordonslyftar som Tesla använder på sina verkstäder.

– Det här kommer ytterligare försvåra verksamheten för Tesla. Vi bedömer att det är en lämplig första åtgärd för att öka trycket och få Tesla att inse det orimliga och omoderna i sin hållning. I Sverige gäller kollektivavtal som modell för trygghet, inflytande och ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Martin Wästfelt.

Konflikten bryter ut den 14 maj kl. 14.00, om inte Tesla väljer att teckna kollektivavtal innan dess. Varsel om utvidgning av konfliktåtgärderna kan bli aktuellt om blockaden kringgås.

Om IF Metalls konflikt med Tesla

IF Metall har under en längre tid förhandlat med TM Sweden AB (Tesla) om kollektivavtal på Motorbranschavtalet. Förhandlingarna avslutades i oktober 2022 utan att något kollektivavtal tecknats. Sedan dess har IF Metall försökt förmå TM Sweden AB att återuppta förhandlingarna utan någon framgång. Den 17 oktober 2023 varslade IF Metall om strejk med start 27 oktober.

Om artikeln

Publicerad: 2024-05-02 14:35
Kategori: Nyheter
Taggar: Blockad Tesla Unionen