Vinnaren i kategori lastbilsteknik, Abdullah Tumturk, Vårby Gård, Mekka service, är påtagligt glad. Vinnaren i kategori lastbilsteknik, Abdullah Tumturk, Vårby Gård, Mekka service, är påtagligt glad.

Yrkes-SM 2024 avgjort

Den 23–25 april har mängder av tävlande gjort upp om medaljerna i det prestigefyllda Yrkes-SM. Denna gång gick tävlingarna i Karlstad och evenemanget nådde nytt rekord i antal besökare. Nu kan vi presentera årets vinnare i motorbranschens fem tävlingsgrenar.

Följande vinnare återfinns i motorbranschens fem tävlingsgrenar:
Bilskadeteknik: Victor Almhill, Taberg, Specialbilriktningen
Fordonslackering: Frida Karlsson, Bruzaholm, Atteviks Bil AB
Lastbilsteknik: Abdullah Tumturk, Vårby Gård, Mekka service
Maskinteknik: Nils Holm, Krokom, Zeppelin Sverige AB
Personbilsteknik: Henrik Gustafsson, Stora skedvi, Rolf Ericson Bil

Thomas Ericsson, projektledare för Yrkes-SM och branschutvecklare hos Transportföretagen, kommenterar årets tävlingar:
– För det första tycker jag att vi har fått ihop ett fantastiskt gäng tävlande med en otroligt positiv inställning till såväl tävlingen som sina yrken. De är fina ambassadörer. Det har också märkts på gemenskapen som uppstått bland de tävlande under dessa dagar, säger han.

För det andra har de tävlande visat ett stort engagemang och tagit sig an utmaningarna med entusiasm.
– Då ska man också ha i åtanke att många av årets tävlingsmoment har varit riktigt svåra. Trots att det är en tävling har de tävlande visat en härlig laganda i sina
respektive grenar, säger Thomas Ericsson.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år och startade redan 2004. Syftet är att visa upp de karriärvägar som finns och att öka status, intresse och attraktionskraft för yrkesutbildningar. Förra gången hölls arrangemanget i Växjö och besöktes då av över 22 000 personer, i år går besöksantalet mot nytt rekord.

Thomas Ericsson är också nöjd med årets arrangemang.
– Att få ett så här pass stort arrangemang att fungera kräver en laginsats och det är många som har bidragit till att det blivit verklighet. Det handlar om allt ifrån logistiken och tekniken på plats till att ta hand om både de som tävlar och de som besöker Yrkes-SM. Jag vill inte minst lyfta våra huvuddomare som ansvarat för att planera tävlingsmomenten inom respektive yrke.

Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och arrangeras av WorldSkills Sweden. WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.

Motorbranschens yrkestävlingar finansieras av Transportföretagen och IF Metall samt Målarna.

   Frida Karlsson, Bruzaholm, Atteviks Bil AB, vann kategorin Fordonslackering.
Frida Karlsson, Bruzaholm, Atteviks Bil AB, vann kategorin Fordonslackering.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-29 12:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Transportföretagen WorldSkills Sweden Yrkes-SM Yrkestävling Yrkesutbildning