Branschaktörer går samman för att minska antalet truckolyckor

Varje dag inträffar tre olyckor med truckar i Sverige. Nu går TYA och MaskinLeverantörerna (ML) ihop för att sprida kunskap och minska antalet olyckor.

Det finns cirka 300 000 yrkesverksamma truckförare i Sverige. En utmaning för branschen är att vissa truckförare inte är tillräckligt förberedda när de börjar arbeta, delvis på grund av otillräckliga utbildningar.
– I dag säljer en del företag billiga utbildningar på en eller två dagar, men att utbilda sig till truckförare om man inte har någon tidigare erfarenhet tar längre tid än så, säger Maria Themptander, projektledare på TYA.

Varje år skadas över 1 000 truckförare så illa att de är borta från jobbet. Olyckorna kan handla om att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter eller att man inte använder trucken på rätt sätt.

För att få bukt med problemet har TYA och ML gått samman för att sprida kunskap bland de som köper in truckutbildningar om vikten av kvalitativa truckförarutbildningar.
– Alla utbildningar som dyker upp när du googlar håller tyvärr inte måttet. Det är lätt att gå i fällan. På nätet möts du av budskap som “skaffa truckkort på en dag”, men du får absolut inte med dig det du behöver på så kort tid, säger Maria Themptander.

Det finns redan i dag tydliga regler för vad man ska kunna som truckförare. Arbetsmarknadens parter har tagit fram riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter – TLP 10.

Problemet är att de inte alltid efterlevs.
– Det behövs oftast flera dagars praktiska övningar för en nybörjare att lära sig köra truck. Jag har sett skräckexempel där man gått en utbildning med knappt någon praktisk övning alls, säger hon.

TYA och MaskinLeverantörerna lanserar nu tre nya checklistor som ska underlätta för arbetsgivare inför valet av truckutbildning för sina anställda. De tre checklistorna behandlar varsitt viktigt ämne inom truckutbildning: inköp av truckförarutbildning, truckinstruktörsutbildning och hur man på rätt sätt utfärdar körtillstånd.

– Vårt nya informationsmaterial underlättar för både arbetsgivaren, som ska köpa in en truckförarutbildning, och för truckförarna själva. Genom att sprida kunskapen hoppas vi kunna minska antalet olyckor där truckar är inblandade och rädda liv, säger Lina Hallman, vd på MaskinLeverantörerna.

Informationsmaterialet finns att ladda ner på tya.se och maskinleverantorerna.se.

Om artikeln

Publicerad: 2024-04-04 08:08
Kategori: Nyheter
Taggar: Arbetsmiljö Maskinleverantörerna Truckolyckor TYA