Tele2 och Foodora i drönarsamarbete

Tele2 AB och q-handelsplattformen Foodora meddelade den 13 mars att de kommer att lansera matleveranser med hjälp av IoT och 5G-uppkopplade drönare. Leveranserna kommer där det är möjligt att levereras till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften och de första leveranserna kommer ske redan under våren på Värmdö utanför Stockholm.

Nu lanseras Foodora Air, som är en flotta av eldrivna drönare, som med hjälp av 5G-teknik från Tele2 kommer att erbjuda snabb och effektiv leveransservice av mat från ett antal restauranger på Värmdö utanför Stockholm.

Aerit, en teknologiledare inom drönarindustrin, har utvecklat avancerade drönare som integreras i Foodoras teknikplattform för att skapa en smidig och effektiv leveransupplevelse uppkopplade med den senaste 5G-teknologin från Tele2.

Drönarna har en räckvidd på 21 kilometer och släpper ut 2 gram koldioxid per kilometer vilket kan jämföras med traditionella bensin eller dieseldrivna leveransfordon som släpper ut 143 respektive 110 gram koldioxid per kilometer.

Leveranserna kommer där det är möjligt att levereras till kundernas tomt eller trädgård och hissas ner med en vajer från luften. Leveranserna startar under maj månad på Värmdö och maten går att beställa via Foodoras app. Målet är att expandera till fler områden i Sverige så fler orter kan få tillgång till samma service som finns i storstäderna.

Tele2 kommer att leverera kontinuerlig uppkoppling av drönarna baserat på 5G IoT (Internet of Things) teknologi. Drönarna behöver både korta svarstider och möjlighet att skicka och ta emot stora mängder data för att på ett säkert sätt sköta leveranser vilket stöds av 5G.

Teknisk information
Maximal räckvidd: 21 kilometer
Maximal leveransräckvidd: 12 kilometer
Maximal leveransvikt: 4 kilogram
Väderkapacitet: Kan flyga i regn, vind och snö

Om artikeln

Publicerad: 2024-03-18 09:21
Kategori: Nyheter
Taggar: Aerit Drönare Foodora Tele2