Vad betyder egentligen ord som lumen, lux, watt och Kelvin? Vad betyder egentligen ord som lumen, lux, watt och Kelvin?

Vad betyder lumen, lux, watt och Kelvin?

Ja, vad betyder egentligen de vanliga belysningsbegreppen lumen, lux och Kelvin? Vi låter HBA som har fordonsbelysning som kärnverksamhet, reda ut dessa begrepp. Med andra ord – dags för en kortfattad ”ljusskola”.

Vad är lumen?
Lumen anger den totala mängd ljus som en strålkastare avger utan hänsyn till i vilken riktning ljuset strålar. Här skiljer vi mellan teoretisk och faktisk lumen. Teoretisk lumen är det ljusflöde LED-kärnan kan prestera under optimala förhållanden i ett laboratorium och faktisk lumen är det verkliga ljusflöde en belysning levererar när reflektor och lins är monterade. En annan vanligt förekommande benämning på faktisk lumen är praktisk lumen.

Vad är lux?
Lux är det värde som beskriver hur en strålkastare lyser, värdet anger hur mycket ljus som når fram till ett visst område. Belysningsstyrkan uppgår till 1 lux när ett jämnt ljusflöde på 1 lumen träffar en yta på 1 m².

Vad är watt?
Watt är den energi som går åt för att driva en lampa och korrelerar inte nödvändigtvis med belysningens ljusstyrka. En vanlig glödlampa använder till exempel endast 5% av sin energi till att lysa och resterande energi omvandlas till värme. LED tekniken är desto mer effektiv och en LED lampa utnyttjar 80–90% av sin energi till att lysa. På så sätt är det inte rättvist att enbart utifrån respektive wattal jämföra traditionell halogenbelysning och LED belysning.

Vad är Kelvin?
Kelvin är en måttenhet som mäter den färgtemperatur ett ljus har. På Kelvinskalan återfinns dagsljus kring 5 500–6 500K, en halogenlampa ligger runt 3 200K och LED lampor brukar generellt sett ligga runt 6 000K. Vid höga färgtemperaturer uppemot 7 000K blir ljuset blåaktigt för att sedan anta en violett nyans.

Kallvitt och varmvitt ljus
Om vi dyker djupare ner i måttenheten Kelvin är det vanligt att ljuset klassas in i två kategorier – kallvitt och varmvitt ljus. Ljus med lite lägre färgtemperatur än normalt dagsljus brukar benämnas som varmvitt. De flesta arbetsljus har ett kelvintal som ligger i spannet runt 6 000, och de avger ett kallvitt ljus. Ögat uppfattar att kallvita lampor har ett vitt och skarpt ljus med en blå ton. Det varmvita ljuset har en färgtemperatur runt 3 000K och avger ett mjukt ljus som ger skarpa kontraster och bra djupseende. Varmvitt ljus upplevs gulaktigt av ögat och återger konturer och föremål tydligt samtidigt som det dämpar reflektioner från regn, snö och is. En låg färgtemperatur ger en verklighetstrogen färgåtergivning och vid långvarig exponering upplevs det varmvita ljuset behagligt för ögat.

 

Om artikeln

Publicerad: 2024-01-03 09:13
Kategori: Nyheter
Taggar: Fordonsbelysning HBA Kelvin Ljusbegrepp Lumen Lux Watt