Amanda Almkvist, elev på Ystad Gymnasium, en av framtidens blivande lastbilsmekaniker. Amanda Almkvist, elev på Ystad Gymnasium, en av framtidens blivande lastbilsmekaniker.

Uttjänta växellådor resurs i utbildning

Sällan ges KGK/Autoexperten och deras ZF-verkstad tillfälle att skänka bort växellådor. Målet är alltid att reparera och förlänga deras livslängd. Trots det går inte alla växellådor att skicka ut i trafik igen, men det betyder inte slutet för lådorna. Genom en tävling blir de en värdefull resurs för att utbilda blivande fordonstekniker.

KGK/Autoexpertens ZF-verkstad som specialiserar sig på renovering och reparation av växellådor och axlar, hade sju uttjänta växellådor från bussar i sitt lager. Motorbranschcollege (MBC), som kvalitetssäkrar fordonsgymnasier enligt motorbranschens kvalitetskrav, har ett samarbete med KGK/Autoexperten och fick ta hand om växellådorna.

De organiserade en tävling för deras 29 certifierade gymnasieskolor i Sverige, där skolorna hade chansen att vinna en av dessa växellådor.

Tävlingen innebar att gymnasieskolorna hade chans att vinna gamla växellådor från bussar. För att delta skulle gymnasieskolorna publicera en bild i sociala medier samt motivera kort varför de ville vinna en växellåda. Tävlingen gav sju lyckliga vinnare och växellådorna får nu nytt liv när de meckas med av framtidens mekaniker och tekniker.

Det är i dag brist på mekaniker och tekniker inom fordonsbranschen. KGK/Autoexperten ser ett stort behov av dessa kompetenser och engagerar sig i tillväxten av fordonstekniker. Samarbetet med MBC bidrar till att förnya, förbättra och hålla gymnasieutbildningen aktuell inom fordonsteknik i Sverige. Målet för KGK/Autoexperten är att fler väljer att studera på fordons- och transportprogrammet på gymnasiet och examineras som fordonstekniker.

En av de sju skolorna som vann en växellåda är Ystad Gymnasium. Enligt Per Kristiansson, lärare i fordonsämnen på skolan, är det jättebra att hans elever har vunnit växellådan. Det finns ett stort behov av att kunna titta på hur en växellåda för tunga fordon är konstruerad.
– Eleverna kommer att få demontera, analysera och montera ihop växellådan igen som en del av utbildningen. De ska få se hur en växellåda ser ut inuti och lära sig vad man behöver tänka på när man renoverar, säger Per Kristiansson.

Fordonsbranschen är en framtidsbransch enligt Per Kristiansson på Ystad Gymnasium och han ser att certifieringen hos MBC är en viktig kvalitetssäkring och konkurrensfördel för sin gymnasieskola men också för alla de andra gymnasierna som är certifierade. Företag som verkar inom branschen, bland andra KGK/Autoexperten, sätter standarden på utbildningen i samarbete med MBC.

Amanda Almkvist pluggar lastbilsmekaniker på Ystad Gymnasium och är glad över att de vunnit växellådan.
– Vi kommer att få lära oss hur den fungerar genom att plocka isär den och sedan sätta ihop den igen. Det gynnar oss i våra studier, säger hon.

Amanda som alltid haft ett fordonsintresse, är hoppfull inför framtiden då det finns många jobb att tillgå.
– Jag visar intresse och visar att jag vill arbeta. När jag har gått klart min gymnasieutbildning hoppas jag bli en välutbildad lastbilsmekaniker, säger Amanda Almkvist.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-15 15:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Autoexperten Fordonsmekaniker Fordonsutbildning KGK Lastbilsmekaniker MBC Transportgymnasium ZF-verkstad