En av de totalt 15 prototyperna av helt eldrivna kyltrailers som Schmitz Cargobull testar i detta nu på olika håll i världen sker hos Transmar på Åland. Foto: Robert Jansson, Ålandstidningen En av de totalt 15 prototyperna av helt eldrivna kyltrailers som Schmitz Cargobull testar i detta nu på olika håll i världen sker hos Transmar på Åland. Foto: Robert Jansson, Ålandstidningen

Transmar först ut i Norden med vintertest av eldriven kyltrailer

Den första eldrivna kyltrailern i Norden vintertestas nu av transportkoncernen Transmar. Testet kommer att ske dagligen under tre månader i vinterförhållanden på en rutt mellan Mariehamn på Åland och Lundo på fastlandet i Finland. Testet ska enligt Transmar ge värdefull erfarenhet då bolaget siktar på att halvera verksamhetens koldioxidavtryck till år 2030.

Kylekipaget som testas av Transmar är en av 15 prototyper från tillverkaren Schmitz Cargobull. De övriga testas samtidigt på olika håll i världen.

Kyltrailern drivs enbart på el, medan traditionella kyltrailers oftast har en dieselmotor som tillför kylan i trailern. Elmotorn som driver denna nya typ av ekipage kan dessutom laddas under körning förutom via extern laddningskälla.
– Eldrivna kyltrailers har också ett flertal andra miljömässiga fördelar. Eldriften är tystare och utsläppsfri som gör att det kan även köras inomhus, exempelvis i stora lagerhallar. Speciellt i stadstrafiken är bullerfriheten är en fördel när man kör nattetid. Och utsläppsfriheten ger också en bättre arbetsmiljö för chaufförerna, berättar Transmars vd Mats Clemes.

– Detta är det första testet av trailern i vinterförhållanden, vilket gör att snö, is, varmt och kallt medför stora belastningar på batterikapaciteten, berättar fordonschef Hans-Erik Eker på Transmar.
– Även de fossildrivna bilfärjorna mellan Åland och fastlandet utgör en utmaning eftersom trailern inte kan laddas på dessa färjor under överfarten, tillägger han.

– För Transmars del kräver testningen och ett framtida eventuellt ibruktagande av en dylik trailer en hel del av ruttplaneringen för att optimera laddningen av trailern, berättar Hans-Erik Eker.

– Om än Åland, med sina korta avstånd och stor tillgång på el, har lyfts fram som ett bra testområde för eldriven tung trafik så utgör ännu den otillräckligt utbyggda infrastrukturen både på Åland och även andra ställen ett hinder, konstaterar Mats Clemes.

– Eldrivna fordon och trailers för tunga trafiken är därtill betydligt dyrare att investera i än utrustning med andra drivmedel. Den billigare driften kan inte kompensera de dyrare investeringskostnaderna ännu idag, betonar han.

– Transmar har dock en omställningsplan för sin verksamhet för att nå de globala målen för en hållbar konsumtion och produktion samt bekämpa klimatförändringarna, berättar försäljningschef Robert Nylund, ansvarig för miljö och återvinning vid Transmar.

De klara miljömässiga målen i denna plan är att reducera koldioxidavtrycket med hälften till år 2030. Omställningsplanen i sin helhet för de 50-talet tunga fordonen i bolagets trafik sträcker sig till år 2035. En väsentlig del i planen är att byta fordonen till fossilfria fordon genom att elektrifiera fordonsparken, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-14 14:45
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Schmitz Cargobull Transmar Vintertest