Historiskt många konkurser under november månad. Historiskt många konkurser under november månad.

Historiskt många konkurser under november

Oktober månad visade att många företag gick i konkurs. November är ännu en rekordmånad i konkurser i landet. Totalt gick 904 aktiebolag i konkurs vilket är en ökning med 14 procent. Det är den högsta siffran sedan Creditsafe började sina mätningar 1999 och första gången konkurserna överstiger 900 under en enskild månad.

I oktober fortsatte konkurserna med full styrka och november sätter ett historiskt rekord.

Summerat januari till november har konkurserna ökat med 30 procent. Hittills i år har 7 318 aktiebolag gått i konkurs jämfört med 5 615 under samma period förra året. Detta är sextonde månaden i rad med uppgång. Av alla novemberkonkurser är 4 av 10 unga företag som startades under eller efter pandemin.

Månadens toppnotering är en tråkig, men förväntad konkursutveckling. Speciellt utifrån de sämre ekonomiska tiderna och det faktum att det finns fler aktiebolag idag än tidigare. Inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll innebär stora utmaningar för många företagare, speciellt nystartade.
– Det är en utmanande tid för näringslivet där förmågan och möjligheten att ställa om och anpassa sin verksamhet blir avgörande, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Under november hade 15 procent av alla bolagen i konkurs fått ekonomiskt stöd under pandemin och framåt genom anstånd med moms, arbetsgivaravgifter och skatt. Dessa företag hade sammanlagt nästan 1,9 miljarder i obetalda skatter.

E-handeln och byggbranschen sticker ut med störst ökningar under november. Byggsektorn noterade en ökning på 33 procent medan e-handeln en kraftig uppgång på hela 70 procent. Sett till helåret är det sportaffärer och sporthallar, byggbranschen, städföretag, konsultbyråer och detaljhandel som haft det tuffast. Det finns ingen bransch i vår statistik som klarar sig undan konkursökning.

Största konkursen denna månad blev flygbolaget Nova Airlines AB också känt som Novair, med 874 miljoner i omsättning. De avvecklades redan tidigare i år efter att researrangören Apollo sagt upp avtalen. Näst största arbetsgivaren efter Novair, blev personaluthyrningsbolaget Work for you i Sverige AB med sina 138 anställda.

Antalet nyregistrerade företag är tillbaka på nivåer som innan pandemin. Senaste månaden registrerades 4 759 nya aktiebolag vilket är 11 procent färre än samma period förra året. Totalt i Sverige finns idag 760 000 verksamma aktiebolag vilket kan jämföras med för 10 år sedan då motsvarande siffra var cirka 430 000.

På transportsidan ser vi att 173 åkerier gick i konkurs under november 2023 vilket är en ökning med 18 procent jämfört med november 2022.


"Det är en utmanande tid för näringslivet där förmågan och möjligheten att ställa om och anpassa sin verksamhet blir avgörande", säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Om artikeln

Publicerad: 2023-12-04 09:05
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkerikonkurser Aktiebolag Creditsafe Ekonomi Henric Jacobsson Konkurser