Foto: Volvo Lastvagnar Foto: Volvo Lastvagnar

Volvo presenterar uppdaterade medeltunga elektriska lastbilar

Med en elektrisk räckvidd på upp till 450 km, 50 procent kortare laddningstid och nya aktiva säkerhetsfunktioner är Volvos uppdaterade medeltunga elektriska lastbilar designade för utsläppsfria transporter i till exempel stadstrafik.

Med städer som introducerar rena stadszoner och företag som ökar sina hållbarhetsambitioner är lastbilar med nollutsläpp och som kan möta alla behov av stadstransporter och logistik mer relevanta än någonsin tidigare. För att möta dessa krav presenterar Volvo Lastvagnar sina uppdaterade elektriska medeltunga lastbilar – Volvo FL och FE.

Volvo FL och FE är lämpliga för de flesta applikationer i intensiv stadsmiljö, som distribution, sophantering och anläggning. De elektriska versionerna har funnits på marknaden sedan 2019 och säljs i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Australien.

Laddningskapaciteten för de batterielektriska medeltunga lastbilarna har nästan fördubblats till 43 kW, vilket minskar tiden som behövs för att ladda batteriet med omkring 50 procent. De erbjuder också nyligen uppdaterat batteripack som ger upp till 450 km i total räckvidd från en laddning. Det skriver Volvo i ett pressmeddelande.

Säkerhet är en grundpelare i Volvos FL- och FE-lastbilar. De delar vanligtvis ett begränsat utrymme med bilar, cyklister, sparkcyklister och fotgängare i den livliga staden. En rad nya funktioner kommer att öka säkerheten både för föraren och för andra trafikanter, skriver Volvo. Dessa säkerhetsuppgraderingar innebär att FL och FE överträffar de nya allmänna säkerhetsföreskrifterna (General Safety Regulation, ”GSR”) som träder i kraft 2024.

De uppdaterade modellerna har också en ny design med en förnyad front, distinkta LED-strålkastare och större järnmärke samt Volvos logotyp i fronten.

Dessutom har alla drivlinevarianter på FL och FE, inklusive el, gas och diesel, försetts med ett antal nya funktioner.

Några av uppdateringarna i sammanfattning:

  • Sidospeglarna har gjorts smalare så att föraren får en bättre direkt vy över omgivningen.
  • Interiören har ny LED-belysning och ett låsbart invändigt förvaringsutrymme som kommer att förbättra arbetsmiljön.
  • FL och FE kan utrustas med en 360-graderskamera med fågelperspektiv och/eller en sidokamera.
  • Den nya fjärrkontrollen är utrustad med många nya användarvänliga funktioner.
  • De eldrivna versionerna har ett nytt gränssnitt för elektriskt kraftuttag som möjliggör påbyggnationer utan en elmekanisk motor, vilket enligt Volvo förenklar byggnationer och sparar vikt.
  • De nya säkerhetssystemen inkluderar upptäckt av oskyddade trafikanter, sidokollisionsvarning och uppmärksamhetsassistans.

De uppdaterade Volvo FL- och FE-modellerna kan beställas från och med nu, med start för kundleveranser under första halvåret 2024.

Om artikeln

Publicerad: 2023-11-14 08:29
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Volvo Lastvagnar