Foto: Volvo Lastvagnar Foto: Volvo Lastvagnar

Volvo Defense tecknar 7-årigt ramavtal med Estland och Lettland för leveranser av lastbilar

Volvo Defense, en affärsverksamhet inom Volvo Lastvagnar, har tecknat ett ramavtal med förvarsmakterna i Estland och Lettland – Estonian Centre for Defence Investments respektive Ministry of Defence of the Republic of Latvia – för leveranser av lastbilar för logistikanvändning. Volvo valdes som en av två leverantörer som kombinerat kommer att leverera upp till 3 000 fordon över en period av sju år.

Med start under 2024 avser Volvo Defense att påbörja leveranser av lastbilar avsedda för transporter till Estland och Lettland som del av ett ramavtal där Volvo är en av två valda leverantörer.

Det totala behovet hos de två länderna omfattar upp till 3 000 fordon vilket representerar ett totalt värde på omkring 5,1 miljarder kronor i dagens penningvärde. Avtalet gäller en sjuårsperiod vilket vid behov kan förlängas med tre år.

Avtalet signerades vid en ceremoni i Tallinn, Estland på onsdagen den 4 oktober i närvaro av representanter från de estniska och svenska myndigheterna.

Fordonen från Volvo kommer att utgöras av fem lastbilsvarianter baserade på Volvo Lastvagnars FMX-modell. Avtalet inkluderar även ett omfattande service- och reservdelsprogram. Lastbilarna kommer att produceras i Volvo Lastvagnars Tuvefabrik i Göteborg.

– Det här är en betydande affär för Volvo Defense, säger Andreas Svenungsson, Chef för Volvo Defense.

Det nya avtalet bygger på en lång relation mellan Volvo Defense och den estniska myndigheten där de första leveranserna ägde rum 2014. Estland och Lettland är väletablerade marknader för Volvo Lastvagnar med en stabil infrastruktur för försäljning och eftermarknadstjänster.

– Det här kontraktet är signifikant för Estland eftersom det ger oss en unik möjlighet att införskaffa skräddarsydda fordon för de specifika behoven hos vårt försvar, säger Erko Sepri, Strategic Category Manager (Vehicles, Machinery and Logistics) vid Estonian Centre for Defence Investments.

Volvo Defense, en affärsverksamhet inom Volvo Lastvagnar, är baserat i Göteborg och erbjuder ett antal skräddarsydda lastbilar för logistik, maskiner, marin- och industriapplikationer, samt motorer till globala kunder inom försvar och civilt skydd.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-05 12:58
Kategori: Nyheter
Taggar: Estland Företagsnyheter Lettland Volvo Defense