Borde kanske krav på att kunna backa ingå även i körkortsbehörighet B? Borde kanske krav på att kunna backa ingå även i körkortsbehörighet B?

Medtrafikanternas värsta trafiksituationer

Det råder samstämmighet bland svenska bilister om vilka trafiksituationer som skapar störst känsla av osäkerhet och obehag. Backning med släp, mörkerkörning och att utföra en fickparkering är de överlägset mest fruktade scenarierna, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil.

”Kan ni backa med släp!?” Det är en fråga som artistduon Hooja och DJ Mårdhund brukar ropa till publiken innan deras uppträdanden. Det finns en god anledning till det. Att backa med släpvagn är för många en ren och skär mardröm. Hela en av tre (36 %) anser att det är den mest utmanande delen med att köra bil.

Det kommer knappast som en överraskning att backa med släp toppar listan över vilka moment vi tycker är svårast, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.
– Tyvärr tror jag att blotta tanken på att behöva backa avskräcker många från att använda släpvagn överhuvudtaget. Men vem vet, kanske ser det annorlunda ut om vi genomför samma undersökning igen om några år. Med Hooja har det nästan blivit en folksport.

Det är fler kvinnor (41 %) än män (32 %) som upplever backning med släp som svårast. Det finns skillnader runt om i landet där invånare i större städer finner detta mer besvärligt. 39 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö mot 34 procent i övriga delar av landet. Allra svårast att backa med släp tycker göteborgare det är, 45 procent, medan boende i Mellersta Norrland, i länen Jämtland och Västerbotten, har en betydligt mer avslappnad inställning till det hela med endast 25 procent som tycker det är besvärligt.

På andra plats kommer mörkerkörning (20 %), tätt följt av fickparkering (15 %). Förutom att männen även i dessa situationer har större självförtroende, är det främst skillnader mellan åldersgrupperna som sticker ut. Få 18–34-åringar tycker det är särskilt utmanande att köra i mörker (9 %), men desto fler 56–79-åringar (32 %).

Läget är dock det omvända när det kommer till att fickparkera. Bara 7 procent av de som är 56–79 år anser att detta är det svåraste momentet bakom ratten, jämfört med hela 25 procent av de som är 18–34 år.

Mörkerkörning är något som generellt blir mer utmanande med åren eftersom både synskärpan och reaktionsförmågan försämras när vi åldras. Å andra sidan innebär ålder ofta mer erfarenhet vilket kan göra äldre förare tryggare i andra trafiksituationer, särskilt de som kräver mer teknisk skicklighet.
– Vi ser detta i resultaten för att fickparkera, men också att starta i backe och hantera hala vägar, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Körning i vinterväglag (8 %) rankas som den fjärde mest krävande situationen, medan att köra i regn (6 %) kommer på femte plats. Starta i backe (1 %) och att göra omkörningar (1 %) hamnar längst ner på listan.

Vill du se hela statistiken, finner du den här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-18 13:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Backning Fickparkering Körkunskaper Kvdbil Medtrafikanter Mörkerkörning Släpkort