Här grips de korrupta gränsvakterna. Foto: Åklagarmyndigheten i Ungern. Här grips de korrupta gränsvakterna. Foto: Åklagarmyndigheten i Ungern.

Chaufförer satte dit korrupta gränsvakter i Ungern

Tack vare förarna av en tysk lastbil har två ungerska gränsvakter omhändertagits av polisen efter att ha krävt en muta på motsvarande cirka 17 500 svenska kronor för att släppa lastbilen över gränsen.

Enligt ett uttalande från den ungerska Åklagarmyndigheten var två gränspoliser i passtjänst vid gränsövergången Ártánd vid den rumänsk-ungerska gränsen i oktober 2022 när en tysk lastbil ville lämna Ungern vid 23-tiden.

Chauffören som för tillfället körde gav gränsvakterna de dokument som behövdes för att lämna landet, men gränsvakten sade stopp och förklarade för föraren att det var många brister i fordonsdokumenten och att det skulle rendera i böter om motsvarande cirka 46 500 svenska kronor. Det hela kunde dock ”lösa sig” om chauffören i stället betalade motsvarande 17 500 kronor.

Båda chaufförerna i lastbilen förnekade att det fanns några oegentligheter med fordonet och vägrade betala. Dessutom hade de endast motsvarande cirka 5 800 svenska kronor med sig. Detta skulle kanske ha kunnat vara nog för att få komma vidare, men de vägrade att lämna över pengarna.

Enligt Åklagarmyndigheten sade gränspolisen upprepade gånger till chaufförerna att de endast skulle få köra vidare in i Rumänien om de betalade och därmed blev ekipaget stående.

Efter cirka två timmar bestämde sig chaufförerna för att ändå betala motsvarande lite över 2 000 svenska kronor trots att det inte fanns någon laglig grund att kvarhålla dem och döma ut böter. Gränspolisen lät sedan lastbilen passera gränsen, men utan att registrera detaljerna om överfarten i registret.

Åklagarmyndigheten beordrade anhållande av de inblandade tjänstemännen och förhörde dem vilket ledde till att de senare greps. De misstänktas advokater har överklagat beslutet.

Läs originaltexten och se gripandet i ett videoklipp på Trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-10-04 15:10
Kategori: Nyheter
Taggar: Åklagarmyndigheten Gränsvakt korruption Mutor Ungern