Foto: Ursprungligen uppladdad av Rhilber på tyska Wikipedia. (Originaltext: Ing. Richard Hilber), CC BY-SA 2.0 DE, via Wikimedia Commons. Foto: Ursprungligen uppladdad av Rhilber på tyska Wikipedia. (Originaltext: Ing. Richard Hilber), CC BY-SA 2.0 DE, via Wikimedia Commons.

Hjärtslagsdetektorer för att upptäcka människosmuggling

Österrikes inrikesminister Gerhard Karner och landets polischef Michael Takacs har aviserat ett antal åtgärder för att förhindra människosmuggling och illegal migration. Åtgärderna omfattar även en särskild skanningsutrustning som ska användas för att kontrollera lastbilar vid gränsövergångar.

Utrustningen som kommer att användas inkluderar 50 nya drönare, ytterligare 7 värmekameror och 7 hjärtslagsdetektorer.

Av de sju hjärtslagsdetektorerna kommer sex att användas i Österrike och en enhet kommer att användas utomlands under österrikisk polisverksamhet. ”Dessa enheter är toppmoderna och utrustade med den senaste tekniken för att kunna komma åt människosmugglare än mer effektivt”, säger Gerhard Karner citerad av det statliga TV-bolaget ORF.

Takacs sade att polisen ska kunna kontrollera lastbilar ”på bara några minuter” med hjälp av utrustningen.

Vid gränsövergången i Nickelsdorf passerar i genomsnitt 2 700 lastbilar in i Österrike varje dag. Det gör att man sätter in en mycket stor kontrollinsats på platsen. ”Den nya utrustningen är ett massivt stöd för oss för att bekämpa människosmuggling, men också för att rädda människoliv”, säger Karner.

Enligt ORF har utrustningen tagits i bruk från och med lördagen den 6 augusti vid gränsövergångar i Steiermark, Kärnten, Tyrolen, Niederösterreich och Burgenland, skriver trans.INFO.

Om artikeln

Publicerad: 2023-08-08 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Drönare Gränsövergångar Hjärtslagsdetektorer Människosmuggling Österrike Polis