Foto: Renault Foto: Renault

Kangoo E-tech den mest sålda eltransportbilen

Renault Kangoo Z.E. (zero emission) var det första eldrivna fordonet som fick utmärkelsen ”Van of the Year 2011”. Mer än 90 000 exemplar av eldrivna Kangoo har tillverkats i Frankrike sedan dess och modellen har varit "testpilot" för varumärkets elbilar. Kangoo E-tech 100% Electric är även Sveriges mest sålda elektrifierade transportbil i sin klass sedan lanseringen 2011.

Renault Kangoo har spelat en viktig roll för att hjälpa Renault att utvecklas inom elfordon. Renault började utforska idén om eldrivna transportbilar redan 1985 och tog först fram en eldriven version av Renault Express som sedan blev verklighet i början av 2000-talet i Kangoo (2002).

Testerna av de eldrivna fordonen byggde upp en verklig expertis för företaget. Bland annat åkte Renault ut till varje kund för att analysera, underhålla och förbättra de testmodeller som var i omlopp.

År 2011, när Renault Kangoo Z.E. marknadsfördes för allmänheten, blev modellen det första helelektriska fordonet som fick titeln Van of the Year, vilket skapade ett nytt segment för elektriska skåpbilar.

När Renault lanserade senaste versionen av Kangoo E-tech 100% Electric har företaget dragit stora fördelar av sina fleråriga erfarenheter av elbilar och genom intensivt användande bland professionella yrkesverksamma.

Sedan dess har modellen blivit den mest sålda elektrifierade transportbilen i historien, med över 90 000 tillverkade fordon i Frankrike. Lägger vi till de elfordon som tillverkas för partners stiger siffran till fler än 100 000.

Kangoo E-Tech 100% Electric säljs till både företag och privatkunder och kan anpassas i all oändlighet tack vare mer än 350 Renault Pro+ certifierade påbyggare (beroende på marknad). I Sverige har Renault sålt nästan 4 800 eldrivna Kangoo sedan lanseringen 2011 fram till maj 2023 och är därmed landets mest sålda el-transportbil, enligt Renault.

Nya Kangoo E-Tech 100% Electric som lanserades 2022 uppdaterades då med flera nyheter. Nu erbjuds en räckvidd på 300 km (WLTP blandad). Motorn på 90 kW och batteriet på 45 kWh kan laddas på flera olika sätt, bland annat snabbladdning som ger 170 km räckvidd på 30 minuter.

Lastvolymen för L2-versionen är 4,3m3 och för L1-versionen 3,9m med en lastlängd upp till 305 cm. Dragvikten är 1500 kg. ”Open Sesame” – marknadens bredaste sidoöppning (1.45 cm bred) förenklar i- och ur-lastning (beroende på version), samt mer komfort och teknik ombord.

Senaste generationens säkerhetssystem finns också tillgängliga.

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-27 14:15
Kategori: Nyheter
Taggar: Elektrifiering Kangoo E-tech