Kranbilen flankeras av Linda Johansson Chaufför och Glenn Eliasson Transportchef inom Derome. Foto: Derome Kranbilen flankeras av Linda Johansson Chaufför och Glenn Eliasson Transportchef inom Derome. Foto: Derome

Derome börjar distribuera med el-kranbil

Under gårdagen rullade Deromes elektriska lastbil ut i trafiken för första gången. Enligt företaget så är detta den första tunga, kundsålda kran- och flakbilen i kommersiell drift, som är gjord för att köras som bil- och släpkombination. Ekipaget ska leverera byggmaterial i Göteborg med omnejd.

Volvo Lastvagnar och Bildepån Lastvagnar lämnade idag över nyckeln till Derome i Mölndal där bilen får sin hemmabas.

Förberedelserna har pågått under lång tid och nu är det dags för jungfrufärden berättar en stolt och glad Glenn Eliasson transportchef inom Derome.

– Vi har haft ett gott samarbete med alla involverade och det känns väldigt bra att bilen nu är på plats. En tydlig symbol att vi inte bara pratar utan faktiskt agerar för att minska våra utsläpp och energiberoenden. Vi har gjort en resa med att gå över till fossilfria transporter och nu tar vi nästa steg med eldrift av tunga transporter i stadsmiljö, det blir ett lyft både för miljön och våra kunder.

Kranbilen kommer att utgå från Mölndal och ingå i transportflottan som varje dag kör ut byggmaterial inom Storgöteborg.

Linda Johansson är en av chaufförerna som tar plats bakom ratten.
– Det blir en omställning och utmaning att köra den nya bilen, men väldigt spännande att dra igång. Med tanke på att bilen i princip är helt tyst så kommer vi kunna genomföra leveranser med mindre störningar vilket kommer vara uppskattat av våra kunder och en fördel vid leveranser på obekväma tider, förklarar hon.

Från Volvo Lastvagnar ser man försäljningen av kranbilen som en viktig symbol för att driva på utvecklingen av transportfordon på el och förbättra miljön på och kring våra vägar.
– Detta är första tunga, kundsålda kranbilen på el som kommer rulla i skarp trafik och jag är säker på att den blir en förebild för fler aktörer som är nyfikna på de möjligheter som en eldriven kranbil ger i en tät innerstadstrafik med många och korta transporter. Med kranbilen får du en miljö fri från avgaser och buller, vilket blir en vinst både för chauffören och andra som vistas i anslutning till kranbilen säger Robert Celec, Produktchef Electromobility på Volvo Lastvagnar Sverige AB.

Bildepån Lastvagnar levererar bilen till Derome och summerar ett nära samarbete som nu resulterat i att det kommer rulla en helt unik kranbil på vägarna i Göteborg.

– Det har varit ett otroligt roligt projekt där vi tillsammans lärt oss mycket för att hitta rätt och optimera bilen utifrån de behov och önskemål som Derome tidigt formulerade. Jag är därför stolt att vi idag lämnar över unik eldriven kranbil som erbjuder den absolut senaste tekniken kopplat till säkerhet och körupplevelse säger Rickard Serholt, säljare Bildepån Lastvagnar i Varberg.

Fakta

Volvo FM Electric
Säljare: Bildepån Lastvagnar Varberg
Kran: HIAB X-HiPro 232
Flak och påbyggnation: JOAB
Räckvidd: cirka 20 mil.
Lyftkapacitet: 21,3tm (17,3m/870kg)
Laddning: Cirka 6 timmar (snabbladdning: cirka 1 timme)

Om artikeln

Publicerad: 2023-06-20 15:16
Kategori: Nyheter
Taggar: Derome Elektrifiering Företagsnyheter