Foto: Heidi Bodensjö/Proffs/arkiv. Foto: Heidi Bodensjö/Proffs/arkiv.

Tusentals olagliga lastbilar i Storbritannien

Fler än 20 000 lastbilar i Storbritannien trafikerar för närvarande de brittiska vägarna olagligt då de saknar giltiga fordonsbesiktningar, säger Driver and Vehicle Standard Agency (DVSA). Även i Sverige används lastbilar som exempelvis inte klarat den årliga besiktningen eller utländska fordon som aldrig blir besiktigade i sina hemländer.

Som svar på en parlamentarisk fråga om fordonsbesiktningar den här veckan, sade den brittiska transportminister Baroness Vere: ”DVSA uppskattar att det kan vara så många som cirka en av tjugo av brittiska lastbilar som kör på Storbritanniens vägar utan giltig besiktning.” Och då har man inte tagit i beaktande hur situationen ser ut bland de utländska fordonen som befinner sig i Storbritannien.

DVSA tar den här frågan på största allvar och har under sina kontroller på vägen fokus på sådana fordon. När dessa fordon påträffas, går ärendet till trafikkommissionärerna som kan vidta åtgärder mot åkeriet och dess trafiktillstånd.

De senaste siffrorna från den brittiska transportavdelningen visade att det år 2021 fanns 406 000 UK-registrerade lastbilar, vilket betyder att om DVSA:s uppskattning är korrekt så saknar cirka 20 300 lastbilar en godkänd besiktning.

Baronessan Vere sade också att efter en granskning av besiktningar av tunga fordon under 2021r, fanns det inga planer på att ändra det nuvarande systemet: ”Revisionen, som publicerades samma år drog slutsatsen att lastbilbesiktningar skulle fortsätta att utföras som de görs nu då det ger ett oberoende utlåtande och försäkran för att säkerställa att fordonen underhålls korrekt och att säkerheten inte äventyras”, sade hon, skriver Motor Transport.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-09 12:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Obesiktigade Lastbilar Olagliga Lastbilstransporter Storbritannien. DVSA Trafiksäkerhet