Foto: ASFINAG. Foto: ASFINAG.

Toppmodern lastbilsparkering byggs i Österrike

Medan det i Sverige är skriande brist på adekvata rastplatser för tunga fordon som måste följa regelverken om kör- och vilotider samt ordinarie veckovila utanför lastbilshytten, byggs det den ena rastplatsen efter den andra i andra europeiska länder.

Österrikes modernaste rastplats kommer att ha plats för lastbilar och det är ASFINAG som bygger. Företaget driver Österrikes motorvägsnät och har berättat att byggandet har startat. Rastplatsen är beläget på A8 nära Weibern och kommer att erbjuda många bekvämligheter samt plats för 112 lastbilar.

Rastplatsen förväntas vara färdigställd före slutet av detta år och kommer att tillföra välbehövlig parkeringskapacitet för Österrike.

Rastplatsen byggs på en gammal parkeringsplats varför det mesta av byggarbetet kommer att handla om tillbyggnad av modern infrastruktur.

Rastplatsen är endast för lastbilschaufförer och man kommer att använda sig av så kallad ”konvojparkering” för att maximera tillgängligt utrymme.

Dessutom kommer anläggningen att ha 10 laddare för elfordon samt strömanslutningar för kylbilar. För att ytterligare minska CO2-utsläppen kommer ström att tas från en solpanel på taket till en av rekreationsbyggnaderna.

Anläggningen ska erbjuda tillräckligt antal duschar och toaletter. Utöver detta kommer det att finnas tvättmöjligheter, varuautomater, träningsutrustning, en grillplats, plus en byggnad där förarna kan laga mat.

När det gäller säkerhet kommer parkeringsplatsen att vara upplyst med LED-ljus och övervakningskameror ska vara i drift. En jourtelefon kommer också att finnas som ger direktkontakt med väghållningsmyndigheten.

Enligt ASFINAG är A8 Innkreis autobahn i Oberösterreich en av transitaxlarna med högst andel lastbilstrafik i Österrike, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-23 10:52
Kategori: Nyheter
Taggar: Lastbilsparkering Lastbilsstopp Rastplats Säkerhet