Foto: Edwin Atema. Foto: Edwin Atema.

Strejkande Amgazförarna vann

Chaufförerna från tredje land som i flera veckor strejkade i Tyskland på grund av uteblivna löner och dålig behandling av den polska arbetsgivaren Amgaz, avgick med seger. Nederländske FNV Union-representanten Edwin Atema: ”De behandlades som djur.”

Vi har bevakat strejken med flera artiklar och nu har chaufförerna avgått med seger trots att Amgaz chef Lukasz Mazur initialt sade att förarna visst fått sina löner och att han var förvånad över att de strejkade.

Enligt tyska DGBförbundet som är bland dem som bistod förarna i strejk, träffades en överenskommelse på onsdagen den 26 april mellan lastbilschaufförerna och deras arbetsgivare. Alla förare har fått de begärda ersättningarna företaget var dem skyldiga.

I en kommentar till avtalet sade Edwin Atema från den holländska FNV-unionen: ”Dessa förare behandlades som djur, eller som lätta byten, av detta företag, men de har kämpat tillbaka som en flock lejon och vunnit denna dispyt.”

Stefan Körzell på DGB Union skrev på Twitter och kallade Agmaz-chefen Łukasz Mazur för en ”kriminell arbetsgivare som måste tas bort från verksamhet”. På DGB:s hemsida skriver Körzell även att Amgaz tillstånd bör dras in, skriver Trans.info.

Körzell fortsätter:Vi behöver starkare och strängare kontroller utförda av de ansvariga myndigheterna, av den ekonomiska kontrollen av illegalt arbete (FKS) och Federal Office for Logistics and Mobility (BALM) så snart som möjligt för att verkställa minimilönekrav över nationella gränser.”

Körzell kräver även mer transparens i leveranskedjorna och vill se elektroniska fraktdokument för att kunna spåra leveranser. Det allmänna entreprenörsansvaret i minimilönelagen är starkt, säger han. ”Vi behöver också ett starkt ansvar för alla brott mot Supply Chain Act. Kunderna är också ansvariga. De måste hållas ansvariga för underleverantörers misslyckanden”, avslutar Körzell.

Förutom att de 60 strejkande chaufförerna fick sina löner, kom man överens om att inga rättsliga åtgärder skulle vidtas mot dem.

Samtidigt som överenskommelsen var på väg att slås fast, rapporterade polska Gazeta Wyborcza att man fått bilder från Amgaz på ett av deras fordon som fattat eld.

Wyborcza uppgav också att Amgaz hade antytt att de strejkande lastbilschaufförerna kan ha haft något med branden att göra. Polisens rapport från den händelsen tyder dock inte på något sådant, skriver Trans.info.

Hit Radio FFH
Hit Radio FFH

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-02 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Amgaz Chaufförsstrejk DGB Edwin Atema FNV Lukas Mazur