Foto: Genre/Lav Ulv/flickr. Foto: Genre/Lav Ulv/flickr.

Danska åkerier stannar i protest

I dag genomför danska lastbilsekipage som förvarnat, spontana stopp i protest mot den nya CO2-skatten. Dansk polis har beordrat ekipagen att flytta på sig, men protesterna fortsätter.

Den 4 maj berättade vi att danska åkerier planerade protestaktioner den 15 maj. I dag har flera ekipage börjat protesterna.

Syd- och Sønderjyllands polis rapporterat att vägarna inte längre är blockerade, men uppmanar bilister att fortsatt vara uppmärksamma på utvecklingen och följa medias rapportering. Dansk media rapporterar löpande om utvecklingen.

Protesterna började 02.50 på måndagsmorgon och förarna beordrades av polisen att flytta sina ekipage då förarna, enligt dansk polislagstiftning §8, stycke 3. Nr 1, har orsakat fara genom betydande störning av den offentliga ordningen genom att hindra andra fordon att passera.

Förarna fick 10 minuter på sig att upplösa blockaden. Vid två tillfällen vägrade två chaufförer att hörsamma orderna varpå de rapporterades för brott mot trafiklagen och kommer att få böter. Båda valde sedan att flytta sina fordon. Hade de inte gjort det, hade fordonen forslats bort och räkningen skickats till fordonsägaren.

Det görs juridiska bedömningar och en dialog förs, men hittills resultatlöst.

Enligt uppgifter redaktionen får från danska medier, har protesterande förare förvisso hörsammat polisens uppmaning om att flytta fordonen, men bara för att stanna lite längre bort eller på en annan plats.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-15 09:53
Kategori: Nyheter
Taggar: Åkeriprotest Blockad CO2-skatt Danmark Dansk Politi Dieselfordon Lastbilar Trafiklagen