Kollisionen är våldsam och det är ett under att föraren klarade sig. Kollisionen är våldsam och det är ett under att föraren klarade sig.

Skåpbil kör in i bärgningsfordon – kunde fått dödlig utgång

Det är inte första gången det händer och risken är överhängande att det kommer att ske igen och igen, med olika utgång för de drabbade. Ett bärgningsfordon med både varnings- och blixtljus i fullt dagsljus och på en längre raksträcka blir påkörd bakifrån av en skåpbil vars förare inte uppmärksammar hindret. Hur kan det ens hända?

Fredagen den 5 maj är ett bärgningsfordon från Redgo Bilbärgning Kalmar/Öland på ett uppdrag på den hårt trafikerade tillika olycksdrabbade E22. Bärgningsbilen står bakom den havererade personbilen, men med gott utrymme till denna.

Trots varnings- och blixtljus lyckas en förare i en skåpbil missa att bärgningsbilen står där och kör rakt in i denna. Skåpbilen kommer i hög hastighet och vid kollisionen slungas fordonet över vägbanorna för att landa i vajerräcket.

Kollisionen blir våldsam med omfattande fordonsskador. Bärgningsföraren, som vid kollisionen sitter i sitt fordon, springer ut till det förolyckade fordonet och tror först att föraren är avliden, men så är inte fallet. Dock förs föraren med ambulans till sjukhus med förmodat svåra skador.

Hade det funnits en passagerare i skåpbilen, hade detta kunnat blivit en dödsolycka på samma sätt som om det i stället varit en vanlig personbil.

Vi kontaktar Oskar Rydén, stationschef på den aktuella Redgostationen samt ägare till Redgo i Småland. Han berättar att hans förare klarade sig förhållandevis bra från fysiska, men blev mycket chockad av händelsen.
– Han har smärtor i nacke och rygg vilket kan leda till men för livet. Han får stanna hemma ett par dagar så vi ser hur det går, säger Oskar Rydén som tillägger att Assistancekåren snabbt kom till platsen och tog hand om hans förare och bärgade de två fordonen.

Bärgningsfordonet fick en rejäl smäll.

Oskar Rydén vill att alla dessa onödiga olyckor ska komma till allmänhetens kännedom.
– Vi kontaktade Kalmarposten, men förutom att de inte klarade av att beskriva vad som faktiskt hänt, blev det inte mycket mer än ett par rader och inget om hur allvarlig olyckan varit, säger Oskar.

Oskar och många med honom slutar aldrig förvåna sig över hur olyckor kan ske på detta sätt.
– Blinkljus, blixtljus, dagsljus och lång raksträcka – hur kan man missa ett räddningsfordon, frågar han sig.

Vägen är en arbetsplats som delas av många besökare.
– Det är ingen lekplats. Man ska ha fokus på körningen och inte hålla på med en massa annat. Om en förare inte värdesätter sitt eget liv är det dennes ensak, men när andras liv sätts på spel är det en helt annan sak, säger han och avslutar med att dessa olyckor alltid måste lyftas för att belysa att vårdslösa förare är ett problem för alla som vistas på vägen resandes eller i arbete.

Vi kontaktar Polisen i Kalmar och får veta att föraren ännu inte har kunnat höras. En rapport om vårdslöshet har upprättats och förundersökning pågår.

Här bärgar Assistancekåren den svårt demolerade skåpbilen.
Här bärgar Assistancekåren den svårt demolerade skåpbilen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-05-08 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Ambulans Bilbärgning kalmar Kalmarposten Krock med bärgningsfordon Oskar Rydén Polis Redo