Genrebild. Foto: Tommy Holl Genrebild. Foto: Tommy Holl

Förenklad EU-transport för ukrainare fortfarande möjlig

Efter krigets början i Ukraina för ett år sedan gav EU särskilda rättigheter till landets TSL-industri (Transportation and Logistics Industry). Dessa har nu förlängts.

EU -kommissionen och Ukraina har kommit överens om att ukrainska speditörer även fortsättningsvis ska ha en särskild reglering som inte kommer att kräva att de skaffar särskilda tillstånd för bilaterala leveranser till och från respektive EU-länder. Till exempel kan en leverans till eller från Tyskland ske utan de i övrigt nödvändiga formaliteter som skulle gälla för ett icke-medlemsland.

Den obyråkratiska regleringen gäller även för leveranser som bara passerar EU-länder, till exempel Polen på väg till Tyskland. Hela avtalet slöts förra året efter den ryska invasionen av Ukraina – inte minst för att påskynda leveransen av bistånd och andra nödvändiga varor till det krigshärjade landet.

Den ukrainske infrastrukturministern Aleksander Kubrakov har nu rapporterat om avtalet i de sociala nätverken. Den är tillfälligt giltig till den 30 juni 2024. Som en ytterligare förenkling tas även skyldigheten att ha internationellt körkort bort. EU eller ukrainska papper kommer att räcka.

Enligt ministeriet i Kiev resulterade denna minskning av byråkratin i att vägtransporterna ökade med cirka h50 procent under det senaste året.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-04 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EU-kommissionen Logistik Ukraina