Foto: Cykelbranschen Foto: Cykelbranschen

Cykelbranschen: ”Lastcyklar löser framtidens transportproblem”

Trots alla fördelar som finns med en ökad satsning av cykeltransporter ligger Sverige fortfarande långt efter många andra europeiska länder. Något som behöver åtgärdas, menar Cykelbranschen.
– Vi måste förstå hur bra det är med lastcyklar för ”last mile"-leveranser och vilka transportproblem som skulle kunna lösas, säger Joakim Stenberg, vd för Cykelbranschen.

Under nya Forum Vätternrundan i juni arrangerar Cykelbranschen en seminariedag om cykellogistikens möjligheter och utmaningar. Temat under dagen är lastcyklar, som branschförbundet upplever att det satsas alldeles för lite på i Sverige.
– Användning av lastcyklar är ett sätt att få ned klimatutsläppen och samtidigt lösa en del transportproblem. I Sverige är vi ofta bra på att säga hur vi ska göra, men sämre på att genomföra det. Det här ämnet är ett typiskt exempel där många andra länder i Europa har gjort stora satsningar, medan utvecklingen i det närmaste står still här, säger Joakim Stenberg.

Han nämner bland annat Nederländerna och Danmark, där lastcyklar är en del av vardagen i många av storstäderna. Inte minst för så kallade last mile-leveranser. En liknande satsning borde också ske i Sverige, menar Joakim Stenberg.
– Hälften av dagens last- och skåpbilsleveranser i stadskärnan skulle kunna ersättas med cykeltransport. Men då måste vi, hela branschen, jobba tillsammans för att det ska hända, säger han.

En aktiv insats för att bidra till en positiv utveckling äger rum under premiären av Forum Vätternrundan i juni.
– Vår dag om cykellogistik riktar sig till alltifrån de som planerar framtidens stadsmiljö till alla som tillverkar, köper, använder eller potentiella användare av lastcyklar. Fler behöver inse hur viktigt det är att vi använder cykeltransporter. Det är inte hållbart att köra omkring stora lastbilar med tanke på såväl miljö som luft- och livskvalitet mitt i stan.

Experter och forskare kommer bland annat att diskutera hur EU:s mål om att dubblera antalet cyklade kilometer per år fram till 2030 ska nås. Liksom hur framtidens städer behöver anpassas och vilka faktorer som krävs för att företag ska ställa om till cykeltransporter.
– Greppet med en ”Almedalsvecka” och att skapa en samlingspunkt för cykelfrågor under Cykelveckan känns självklart. Nu hoppas vi att alla inser vikten av att få Sverige att bli ett föregångsland inom cykeltransporter, säger Joakim Stenberg.

Som avslutning på dagen får besökarna också se vilket lag som blir det första att ta hem svenska mästerskapet i E-Cargo. Där handlar det om att lasta, cykla och lossa snabbast i en teknikbana.

Om artikeln

Publicerad: 2023-04-28 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Cykelbranschen Cykelbud Godstransporter