Chaufförerna ger sig inte och vid behov kan en hungerstrejk bli aktuell. Chaufförerna ger sig inte och vid behov kan en hungerstrejk bli aktuell.

Chaufförsstrejken i Tyskland – hungerstrejk kan inte uteslutas

Kampen fortsätter för de strejkande lastbilschaufförerna från Georgien och Uzbekistan. Enligt chaufförernas uppgifter har deras arbetsgivare Mazur-gruppen inte för avsikt att betala de återstående 100 000 euron. Företaget hävdar, enligt Eurotransport att alla betalningar redan är gjorda. Nu har chaufförerna meddelat att de kommer att kämpa för sina pengar, vid behov med en hungerstrejk.

Vi har följt medias rapportering om chaufförsstrejken i Tyskland. Det chaufförerna hävdar och det arbetsgivaren Amgaz säger stämmer inte överens. Inledningsvis sade Amgaz vd Lukacz Mazur till Eurotransport att strejken förvånade eftersom förarna visst hade fått betalt.

Företaget skickade en form av ”paramilitär” grupp om cirka 15 man för att återta fordonen, men tyska polisen hanterade situationen.

Nu fortsätter strejken och Eurotransport bevakar händelseutvecklingen. På plats finns även den europeiska fackföreningsmannen Edwin Atema som är mycket tydlig i sitt ställningstagande i saken. ”Mazurgruppen bedriver människohandel. Sådana förhållanden finns överallt inom transport- och logistikbranschen. Därför skulle indirekta kunder också i framtiden behöva ta ansvar för att förändra situationen, men så långt har vi ännu inte kommit. Nu kämpar lastbilschaufförerna för sina pengar och sina rättigheter”, säger han till Eurotransport.

Se även videon på eurotransportTV.