Här drar Mylo Fowler upp det 17,2 ton tunga ekipaget ur diket. Foto: Mylo Fowler/Youtube Här drar Mylo Fowler upp det 17,2 ton tunga ekipaget ur diket. Foto: Mylo Fowler/Youtube

Här drar elpickisen upp trailerekipaget ur diket

Är eldrivna fordon något att ha när det handlar om att bogsera och dra? Utan att på något sätt hänvisa till några forskningsstudier blir det åtminstone i Mylo Fowlers Youtubeklipp tydligt att det funkar att baxa ett drygt 17 ton tungt trailerekipage upp ur ett dike i den amerikanska delstaten Utah.

Frågan om hur mycket en bil kan dra är av central betydelse för många bilköpare, och hindrar somliga från att byta från en bil med förbränningsmotor till elbil.

Men det är uppenbarligen skillnad på elbilar och elbilar – det har den amerikanska äventyrsfotografen och Youtubern Mylo Fowler bevisat i en ny video.

Under en tur på vägarna i delstaten Utah, med den elektriska ”jänkarpickisen” Rivian R1T, fick Fowler syn på ett trailerekipage som stod på sniskan vid sidan av vägen.

Chauffören hade förlorat kontrollen och halkat av vägbanan i det hala väglaget.

Som tur var hade Mylo Fowler inte ”bara” en Rivian med ett vridmoment på 1 231 newtonmeter, utan också en mängd bogseringsprylar. Lastbilsekipaget ska enligt Fowler vid tillfället ha vägt omkring 17,2 ton. Det är nästan fyra gånger så mycket som elbilens officiella dragkapacitet, som ligger på ungefär 4,5 ton.

Föga förvånande var det därför inte utan viss ansträngning som Fowler fick loss lastbilen. Första försöket slutade i diket även för honom. Detta eftersom han drog lastbilen snett åt sidan för att på så sätt inte blockera vägen.

När det inte gick blev det till att försöka med den elektriska pickupen tvärs över vägen. Det fick då bära eller brista.

Konstigt nog bar det, trots att försöket genomfördes utan att förspänna bogserlinan. Fowler tog alltså sats för att maximera sina chanser att lyckas, och så blev också fallet.

Den amerikanska äventyrsfotografen Mylo Fowler framför sin RIvian ”pickis”.

Vill du se Youtubeklippet? Klicka här!

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-03 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bärgning Elektrifiering Mylo Fowler Rivian Youtube