Genrebild. Foto: Rigspolitiet Genrebild. Foto: Rigspolitiet

Dansk åkare och chaufför får miljonböter för tillståndsfusk

Nyligen föll domen mot en dansk chaufför som enligt det danska rättsväsendet anses ha medverkat till fusk med trafiktillstånd. Tidigare har åkeriägaren dömts till dryga böter och sammantaget har fusket kostat de båda motsvarande över en miljon svenska kronor.

Under år 2020 utredde danska Tungvognscenter Syd ett antal transportföretag i Danmark som körde gods ”för annans räkning” utan tillstånd.

Året därpå, 2021, dömdes ägaren till ett av företagen för att ha förfalskat tillstånd som han visade upp för polisen vid en kontroll den 1 juli 2020.

Han hade dessförinnan dömts för att ha kört utan trafiktillstånd. Detta i juni 2020. Då blev straffet fyra månaders villkorligt fängelse och böter på 450 000 DKK, vilket motsvarar drygt 720 000 svenska kronor.

Nu har det danska rättsväsendet även dömt en 58-årig chaufför, mot sitt nekande, för att ha medverkat till brotten. Rätten i Horsens dömer vederbörande till fyra månaders villkorligt fängelse samt till böter motsvarande 358 000 svenska kronor.

Det är i skrivande stund oklart om chauffören tänker överklaga domen.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-02 15:48
Kategori: Nyheter
Taggar: Rättsfall Tungvognscenter Syd Yrkestrafiktillstånd