All time high för produktion av europallar

European Pallet Association (EPAL) rapporterar att 2022 var ett framgångsrikt år. Efter att mer än 100 miljoner nya EPAL europallar tillverkades under ett kalenderår för första gången 2021, ökade produktionen 2022 till ett nytt rekord på 109,05 miljoner EPAL Euro pallar. Det motsvarar en tillväxt på 7,55 procent eller 7,65 miljoner EPAL europallar jämfört med föregående år.

Baserat på en genomsnittlig livslängd på sju år, enligt EPAL, finns det för närvarande betydligt mer än 650 miljoner europallar tillgängliga i den öppna EPAL pallpoolen, baserat på de senaste årens produktionsdata.

Reparationsvolymen på EPAL europallar var nästan identisk med föregående år (minus 0,33 procent). Efter att en kraftigt minskad retur av begagnade EPAL europallar första halvåret 2022 initialt ledde till att antalet reparationer minskade, kompenserades detta nästan helt under andra halvåret, heter det.

Även tillverkningen av EPAL gallerlådor har utvecklats positivt. Efter den stora tillväxten 2021 med 66,7 procent till 288 000 stycken ökade produktionen igen 2022 till 340 400 EPAL-gallerlådor, med 18 procent.

Men enligt Dirk Hoferer och Jarek Maciążek, ordförande för EPAL, har det senaste året varit förknippat med många utmaningar. Kriget i Ukraina påverkade EPAL-licensinnehavarna personligen.

Samtidigt har många leveransvägar för pallträ och pallspik störts i Europa.
– Men EPAL-licensinnehavarna övervann dessa svårigheter med stort engagemang och kunde därmed möta den växande efterfrågan på utbytbara EPAL-europallar när som helst, betonar Hoferer och Maciążek.

Om artikeln

Publicerad: 2023-03-28 14:30
Kategori: Nyheter
Taggar: EPAL Europall European Pallet Association Statistik