Synoptik syncertifierar Taxi Göteborgs förare

Västsveriges största taxibolag Taxi Göteborg väljer att i samarbete med Synoptik syncertifiera samtliga förare och är därmed fortsatt ensamma i branschen om att kunna garantera en bra syn hos alla sina förare. Drygt 700 förare kommer i samband med förnyelse av förarlegitimationerna under våren att syntestas.

Vi har i flera artiklar följt Synoptiks satsningar på att medveteandegöra bilister på vikten av att kunna se bra och att göra regelbundna synkontroller. År efter år säger allmänheten att de vill se regelbunda och återkommande synundersökningar för personer som framför fordon eftersom det handlar om allas säkerhet på vägarna – även för de gående som inta alltid bär reflexer.

Taxi Göteborgs kunder värderar trygghet och säkerhet högt och en bra syn är självklart viktigt för trafiksäkerheten, säger Bo Edsberger, vd på Taxi Göteborg..
– Vi är stolta att kunna kvalitetssäkra synen hos alla förare i vår taxiflotta tack vare samarbetet med Synoptik. Vi hoppas även att vi med denna insats kan inspirera fler att vara noga med synen i trafiken, säger han.

Efter fjorton år med alarmerande resultat från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen har fortfarande ingen lagändring införts om krav på synkontroll vid körkortsförnyelse för varken yrkeschaufförer av lätta fordon eller privatbilister. Synbesiktningen 2022 visar att närmare 700 000 bilister i Sverige kör med olaglig syn. I samarbete med Synoptik tar Taxi Göteborg därför ansvar och syntestar på eget initiativ. Därför uppmuntrar Synoptik transportbolag att ta eget ansvar och säkra att förarna har tillräckligt god syn genom regelbundna synkontroller.

Man kan fråga sig varför de politiska besluten om regelbundna och återkommande syntester för alla som framför fordon dröjer?

Att göra en syncertifiering är en snabb och enkel process.
– Alla förare syntestas och de som inte har en trafiksäker syn får genomgå en full synundersökning och hjälp att prova ut rätt synhjälpmedel. Det gläder oss att Taxi Göteborg tar trafiksäkerhet och synen på allvar och att vi får syncertifiera samtliga deras förare, säger Marielle Wernoltz, marknadschef på Synoptik.

Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma både synens betydelse för ansvarsfull bilkörning samt vikten av att synas i trafiken. Under fjorton år har totalt över 30 000 syntester genomförts, 2022 svarade 1 896 bilister på attitydfrågor och 1 376 testade sin syn. Resultatet för 2022 års undersökning visar att 10 procent av förarna har en syn som är direkt olaglig och oskarp redan på en meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

Vill du veta mer om resultaten av synbesiktningen, finner du dem här.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-10 13:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Återko9mmande Syntester Syncertifiering Synoptik Syntest Taxi Göteborg Trafiksäkerhet