Preem: ”Sänkt reduktionsplikt kan leda till högre dieselpriser”

Dieselpriset kan gå upp istället för ner som var meningen. Regeringen vill sänka reduktionsplikten vilket i klartext kan leda till högre dieselpriser för kunderna menar oljebolaget Preem.

Regeringen vill sänka reduktionsplikten, den lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att minska utsläppen av växthusgaser, från nästa år. Tanken är att den rejäla sänkningen ska leda till billigare bränslepriser för kunderna, berättar DN.

Men istället för att göra det billigare vid pumpen varnar oljebolaget Preem för att sänkt reduktionsplikt istället kan få motsatt effekt.
– Följden av en sänkning blir att efterfrågan på ren diesel ökar på en redan hårt ansträngd marknad. De nordiska raffinaderierna har de senaste åren dragit ned sin kapacitet för diesel i takt med att efterfrågan på inblandning av biobränsle ökat”, säger Eric Westerholm, planeringschef på Preem.

– Om reduktionsplikten sänks kommer behovet av fossila källor åter att öka, förklarar även Anders Wallinder, chef på Energimyndighetens enhet för civilt försvar, vidare.

Det går rakt emot det faktum att raffinaderierna redan har börjat ställa om till större andelar biobränslen. Ett exempel på det är att Preem redan kommer spendera miljarder till att bygga om raffinaderiet i Lysekil för att producera biodiesel från bland annat rapsolja.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-09 12:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Bränslepriser Preem Reduktionsplikt