80 % av Litauens förartillstånd 2022 gick till tredjelandsförare i UK

Polen gör även i år ”all time high” när det gäller förartillstånd till tredjelandsmedborgare totalt. Även i Storbritannien märker man av det ständigt eskalerande antalet förartillstånd till tredjelandsmedborgare och då främst från Litauen.

Den litauiska vägtransportbranschens till synes omättliga aptit på lastbilschaufförer från länder utanför EU och EES har synliggjorts i officiella uppgifter som nyligen publicerats av landets arbetsförmedling.

I ett pressmeddelande daterat för bara några dagar sedan, bekräftade den litauiska arbetsförmedlingen att 23 260 tredjelandsmedborgare förra året fått utfärdat dokument som tillåter dem att arbeta i landet.

Siffran kunde lätt ha varit högre om Litauens transportsektor inte hållits tillbaka av den kvot som gäller för utfärdande av förartillstånd för tredjelandsförare, något vi berättat om i en tidigare artikel där litauens åkeriförening tar upp ämnet.

Den litauiska arbetsförmedlingen bekräftade även att medborgare i Sierra Leone, Kongo, Senegal, Vanuatu, Mauritius, Trinidad och Tobago, Sudan och Jordanien har bett om att få ett eller två arbetstillstånd vardera. Dessa har dock inte beviljats.

Lite smått otroligt nog visade arbetsförmedlingens uppgifter att 78 procent av alla arbetstillstånd som utfärdades förra året var för internationella lastbilschaufförer. Därefter kom kockar vilka utgjorde 4 procent av totalsiffran.

Dessutom var alla de företag som uppgavs ha fått flest tillstånd också från åkeribranschen.

Enligt den litauiska arbetsförmedlingen är de nämnda företagen följande:
Transorloja
Girmeta (whose manager is listed as Girteka’s Head of Transport Operations Department Lithuania)
KLP transport (whose listed company address is the same as a Girteka base)
Hoptrans
Termolita
Trasis (whose listed company address is the same as a Girteka base)
Girtrans (whose listed company address is the same as a Girteka base)
Transmėja
Hegelmann
ME transportas

Offentliggörandet av siffrorna kommer efter upprepade uppmaningar från Litauens åkeriförbund (Linava) om att öka kvoten av förartillstånd till tredjelandsförare.

För bara några dagar sedan avslöjade landets största logistikleverantör Girteka att man inte sparar på krafterna för att rekrytera lastbilschaufförer från länder utanför EU.

Om artikeln

Publicerad: 2023-02-03 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: