Foto: Timo Newton-Syms / Flickr / CC BY-SA 2.0. Foto: Timo Newton-Syms / Flickr / CC BY-SA 2.0.

UK begränsar chaufförers strejkrätt

Den brittiska regeringen införde för ett par dagar sedan en lagstiftning för att "säkerställa att strejkande arbetare inte sätter allmänhetens liv på spel och förhindrar människor att komma till jobbet, få tillgång till hälsovård och på ett säkert sätt sköta sina dagliga liv”.

Lagstiftningen kallas ”Strikes (Minimum Service Levels) Bill” och gäller personal som, ganska vagt specificerat, arbetar i olika delar av transportekonomin.

Ett exempel på den vaga formuleringen är användningen av termen ”transporttjänster” som skulle kunna användas för att hänvisa till både person- och godstransporter. Därför skulle lagstiftningen teoretiskt kunna användas för att begränsa inte bara förare av tunga fordons möjlighet att genomföra strejker, skriver Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2023-01-12 09:00
Kategori: Nyheter
Taggar: Inskränkning av Strejkrätt Lagändring Lastbilschaufförer Storbritannien Strejkrätt