Foto: Politi.dk Foto: Politi.dk

Ekonomisk brottslighet och stöldgods upptäcktes vid dansk gränskontroll

Motorvägen på södra Jylland i Danmark stängdes av i södergående riktning på tisdagseftermiddagen i samband med en gränskontroll. Motorvägstrafiken dirigerades in på rastplatsen Oksekær Väst, där Syd- och Sønderjyllandspolisens Utlänningskontrollenheten Väst (UKA Väst), Tullverket, Riksgäldskontoret och tysk polis stod redo att kontrollera fordon, förare och passagerare.
Även tysk polis deltog i kontrollen för att kontrollera till exempel tyska dokument.

Kontrollen upprättades i syfte att avslöja kriminella som var på väg ut ur landet. Myndigheterna kontrollerade bland annat resenärernas handlingar, fordon och eventuell last.

Vid kontrolltillfället skrevs fem rapporter. Till exempel ett stöld-/häleriärende där två personer greps, ett ärende om drograttfylleri, ett dopningsärende och ett stöldärende efter att det i ett litauiskt fordon hittades fullt med stöldgods.

Tullen fick in ett ärende där en person var på väg att föra ut 23 800 euro och 18 800 danska kronor ur landet.

I hälerifallet hittade myndigheterna en stor mängd nya kläder (med prislappar på) i en bil. Bilens passagerare berättade att hon blivit erbjuden kläderna på gatan och att hon hade varit väl medveten om att erbjudandet var så bra att säljaren förmodligen inte hade skaffat varorna lagligt. Det innebär att kvinnan nu är åtalad för häleri.

Myndigheterna arbetade dels separat, dels tillsammans, då UKA Väst och det danska tullverket har inrättat en Polis-/Tullenhet bestående av patruller som kan kontrollera fordon tillsammans.

Utresekontrollerna görs med utgångspunkt från analyser som Polisen i Syd- och Sønderjyllands Gränsanalysteam har gjort. Polisen samlar in och analyserar data som gör insatserna vid gränsen så målinriktade och effektiva som möjligt.

Gränsanalysgruppen är en del av Polisens Custom Cooperation Centre (PCCC), som tillhör UKA Väst i Padborg.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-08 15:37
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Gränskontroller Kriminalitet