Foto: Øresundsbro Konsortiet Foto: Øresundsbro Konsortiet

Dynamiska skyltar ska stoppa spökbilister vid Øresundsbron

Flera digitala och dynamiska skyltar vid Øresundsbrons betalstation ska få stopp på så kallade spökbilister – alltså felkörare som kör mot färdriktningen och utsätter sig själv och andra för stor fara i trafiken.

Med hjälp av sensorer aktiveras ljusstarka budskap på skyltarna när avvikande rörelser görs på vägen.
­- Skyltarna har redan aktiverats flera gånger och avvärjt potentiellt farliga situationer, så vi ser redan en positiv effekt av att skyltarna fungerar, säger Jopas Wulff, chef för trafikledningen på Øresundsbron.

Skyltarna är dynamiska och tänds upp med budskap i båda riktningarna med hjälp av sensorer. Bilisten som vänder möter fyra skyltar som tydligt signalerar att körriktningen är fel. Och medtrafikanter möter två skyltar som samtidigt varnar för att en bilist kan komma körande i fel riktning.

– Med skyltarna försöker vi göra felkörare uppmärksam på situationen, så att vederbörande agerar på ett sätt som minskar trafikfaran. Och samtidigt gör vi andra bilister förberedda på en obehaglig situation, då det ju är ännu farligare att oförberett möta en felkörare, säger Jopas Wulff.

Motorvägens sista avfart i Sverige, före betalstationen vid brofästet, markeras sedan många år med vanliga vägskyltar och blinkande ljus. Men ändå är det regelbundet trafikanter som missar avfarten och vänder eller backar på motorvägen när de kommer till betalstationen.

När denna situation inträffar finns det säkra och enkla sätt att lösa situationen i stället för att vända runt och köra mot färdriktningen till Malmö.
– Dygnet runt hjälper gärna vår personal vid felkörningar, så att man kan lämna betalstationen på en sidoväg intill. Många bilister förstår det och tar kontakt i betalstationen, men tyvärr väljer vissa att snabbt vända och köra mot körriktningen i stället, säger Jopas Wulff.

Trafikcentret upptäcker varje vecka spökbilister och slår larm hos polisen. Om det slutar väl stannar bilisten självmant, eller blir uppmärksammad på situationen av andra, innan olyckan är framme. Men det kan i värsta fall sluta med en olycka.

När de dynamiska skyltarna aktiveras får trafikcentret ytterligare ett stöd i övervakningen av trafiken.
– Säkerheten är mycket viktig för oss och därför har vi landat i den här lösningen med dynamiska skyltar. Det är glädjande att skyltarna har positiv effekt och bidrar till en mer säker förbindelse, säger Jopas Wulff.

Fakta: Dynamiska skyltar

  • Digitala skyltar vid Øresundsbrons betalstation ska göra felkörare uppmärksamma på att de kör mot färdriktningen. Samtidigt ska medtrafikanter bli informerade om att det kan komma mötande trafik i fel körriktning.
  • Med hjälp av sensorer aktiveras ljusstarka budskap på skyltarna när avvikande rörelser görs på vägen, till exempel backar eller vänder och kör mot trafiken.
  • Sex dynamiska skyltar har placerats vid betalstationen i riktning mot Danmark.
  • Skyltarna togs i drift under hösten 2022. När de aktiveras informeras trafikcentret omedelbart, vilket innebär ett komplement i övervakningen.

Om artikeln

Publicerad: 2022-12-01 15:50
Kategori: Nyheter
Taggar: Felkörning Øresundsbron Trafiksäkerhet Vägmärken