Oljepriset faller oväntat

Just nu lägsta priset för olja på fat sedan 2021. Oron i Kina på grund av covid 19 och de regimkritiska protesterna inverkar. Kina är världens största importör av olja. Även drivmedelspriserna i Sverige påverkas.

I Kina pågår massiva protester mot regeringens covidrestriktioner vilket har skapat osäkerhet och lett till att aktierna sjönk medan stadsobligationer och dollarn steg, rapporterar Bloomberg.

Idag på morgonen kostade ett fat Nordsjöolja strax över 81 dollar på världsmarknaden och i USA är det ännu billigare med 74 dollar per fat. Detta är det lägsta priset per fat sedan december 2021.

Prisraset har redan börjat märkas på drivmedelspriserna, men om trenden fortsätter kommer det att bli ännu lägre priser vid pump. Idag under morgonen kostade 95-oktanig bensin 19,39 kronor. En minskning med 10 öre.

Dieseln har sjunkit ännu mer och kostar nu 24,27 kronor vilket är en minskning med 25 öre.

De omfattande protesterna i Kina som rör covidrestriktionerna har eskalerat till regimkritik och man kräver kommunistpartiets ledare Xi Jingpings avgång. Det har skapat stora rubriker i omvärlden medan Kinas media tiger.

I Kinas regimvänliga media hävdas det att omvärlden verkar bortse från Kinas ansträngningar att bekämpa smittspridning och att brister som kartlägg är för att provocera konfrontationer och kaos i Kina, skriver Global Times som menar att västmedia sprider missnöje med Kinas covidstrategi.

Oron gör att många investerare i Kina sannolikt kommer att flytta sina tillgångar till säkrare platser, exempelvis dollarn för att invänta och se hur Peking kommer att hantera situationen och den ökade sociala oron tillsammans med tuffa tag från den kinesiska regeringen, skriver Bloomberg

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-28 11:30
Kategori: Nyheter
Taggar: Bensin Covidrestriktioner Covidstrategi Diesel Drivmedelspriser Kina Oljepris Prosras Regimkritik