Lastbilschaufför tvingad att återbetala bonus

Den litauiska facket Carrier's Trade Union har hävdat att en lastbilschaufför utsatts för "psykologiskt våld" av sina arbetsgivare i Vilnius som påstås ha följt honom till en bankomat och tvingat honom att ta ut pengar för att återbetala en bonus.

Det chockerande påståendet gjordes i ett inlägg som det litauiska fackförbundet publicerade på sin Facebook-sida på tisdagen den 15 november.

Avsnittet i inlägget om rör händelsen lyder: ”Nyligen gick ägaren till ett företag i Vilnius till en bank med sin anställde och med psykiskt våld krävde att han skulle ta ut bonuspengar som sats in och lämna tillbaka dem tillbaka dessa. En anställd på banken uppmärksamma säkerhetspersonalen om händelsen, men misslyckades att få dem att reagera.”

Senare återvände chauffören till banken. ”Han bad om en videoinspelning, men fick veta att han var tvungen att gå till säkerhetsföretagets högkvarter för detta. Banken har inte informerat någon om brottet.”

I samma uppdatering anklagade facket ett Pasvalys-baserad åkeri för att ta en anställds personliga bankkort och använda personens konto för att flytta tiotusentals euro. I båda fallen säger facket att förundersökningar för närvarande pågår.

Fackföreningen menar att bankerna måste göra mer för att förhindra att händelser som dessa inträffar. Man hävdar också att förare från tredje land utnyttjas av transportföretag som försöker använda dem för att tvätta pengar.

Anställda från Litauen kan försvara sig och känner mer eller mindre till sina rättigheter, men arbetare från tredje land blir ofrivilligt marionetter så att deras arbetsgivare kan ta sig fram”, hävdar fackföreningen i Trans.info.

Om artikeln

Publicerad: 2022-11-21 15:55
Kategori: Nyheter
Taggar: Bonuspengar Lastbilschaufför Lithuanian Carrier's Trade Union Pengatvätt Rån Tredjelandsförare